Keimpe de Jong

de groep van de muziek

Ik ben meester Keimpe. Dat is een beetje een gekke naam, maar dat went wel.

 

Ik schrijf thuis heel veel liedjes, en ook veel muziek waar niet bij gezongen wordt. Daar verdien ik mijn geld mee, dus dat is mijn beroep. Ik ben dus geen echte meester, zoals meester Jon, ik ben ook geen badmeester, of burgemeester, ik ben geen bakker, ik ben geen chauffeur; ik ben muzikant, zo heet mijn beroep. Ik ben de hele dag met muziek bezig.

 

De meeste muziek die ik nu schrijf wordt gebruikt voor musicals, theatervoorstellingen of voor de televisie. Ik vind dat heel leuk werk, omdat je met muziek heel goed alle mensen een gevoel kan geven.

 

Als je muziek hoort word je verdrietig, of vrolijk, of wild, of rustig. En als je dan naar een film, of een voorstelling zit te kijken krijg je door de muziek die je hoort er een bepaald gevoel bij.

 

Sommige muziek is best moeilijk om naar te luisteren, omdat je het lelijk of eng vindt, en andere muziek is juist heel fijn om naar te luisteren, omdat je er blij van wordt. Of omdat je er op kunt dansen. Allebei die muziek is goed, omdat het een verhaal vertelt. Verhalen in boeken, of in films zijn soms ook eng of griezelig, of juist erg leuk of grappig. Maar wel spannend!

 

Als je bij mij in het groepje komt gaan we muziek spelen die bij het verhaal past dat jullie met z’n allen geschreven hebben. We gaan met z’n allen verzinnen hoe dat moet gaan klinken.

 

Die muziek gaan we natuurlijk ook zelf spelen.

 

Soms op gewone muziekinstrumenten, op een gitaar of op een trommel, maar soms ook op spullen die wel geluid geven, maar die niet per se een muziek-instrument genoemd worden.

 

Bijvoorbeeld op stukken ijzeren pijp, of op flessen, of op stukken hout, of op een bloemkool.

 

Paprika’s zijn ook goed, of kapotte fietswielen.

 

Ik denk dat jullie ook wel gekke dingen kunnen bedenken waar je muziek op kunt maken?

 

Als je bij mij in het groepje komt is het heel erg leuk als je al een echt instrument bespeelt: trompet, of keyboard of gitaar of drums of blokfluit, maakt niet uit.

 

Maar het hoeft niet. We gaan voor iedereen die meedoet een instrument verzinnen waarop je kunt spelen.

 

Samen vormen we dan een orkest dat tegelijk begint, en tegelijk ophoudt!

 

Eentje van jullie telt af, en hop! …. daar gaan we!