HET KONINKLIJK MUSEUM VOOR INTERESSANTE KUNST (ALL IN)

Een kunsttentoonstelling die de kunstwereld op zijn grondvesten zal laten schudden

Toen Jetse Batelaan een jaar of 8 was, ging hij met zijn ouders naar een kunsttentoonstelling op fort Asperen. Hij was een nieuwsgierig jochie en vond het wel interessant allemaal. Toen hij ergens een touw zag hangen legde hij er een ingewikkelde knoop in, een beetje artistiek. Hij was benieuwd wat de reacties zouden zijn. Misschien vond iemand het wel mooi.

Op het fort liep een meneer steeds heel interessant te doen over kunst, tegenover zijn vriendin. Tot Jetse’s verbijstering vertelde hij opeens ook een heel gewichtig verhaal over de knoop die Jetse net in dat touw had gelegd. Hij dacht dat het kunst was! Viel die man even door de mand. Hij wist er blijkbaar niks van.

Als kind voelde Jetse het al: volwassenen hebben autoriteit, dus ze moeten geen onzin gaan verkopen en zeker niet over kunst. Met Het koninklijk museum voor interessante kunst wil hij dat iedereen open naar kunst gaat kijken, want misschien is kunst wel iets anders dan wat je van tevoren bedacht had. Jetse heeft dus geen hekel aan kunst. Hij stelt er gewoon wat vragen bij, in de vorm van een museum.

Theater Artemis -
“Misschien moet Rijkswaterstaat toch Batelaans audiotour beluisteren. Zijn idee van een reuzenkleuter met afstandsbediening bij een klaverblad van snelwegen is serieus een overweging waard.”
– Annette Embrechts, de Volkskrant

Wat is kunst?

Als theatermaker stelt Jetse eigenlijk steeds de vraag: wat is theater? Dat levert bijzondere en vaak grappige voorstellingen op, waarvan de meeste ook op Tweetakt te zien waren. Tweetakt heeft hem uitgenodigd (in 2017) om ook beeldende kunst te maken. Dus nu stelt hij die vraag over beeldende kunst: wat is kunst? Wat kan het zijn? Kun je het zelf bepalen? Kunnen gewone dingen beeldende kunst zijn: tekstbordje erbij, vitrine eroverheen en klaar ben je? Is dat het?