I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

WAT ONTSTAAT ER ALS KUNSTENAAR EN SCHOOL ELKAAR ONTMOETEN?

Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het edgy kunstproject I like school and school likes me. Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten. I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of een dialoog? Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire.

Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I like school and school likes me, die tot en met 12 mei te zien was in het auditorium van het Design Museum.

De performance van Joseph Beuys uit 1974: I like America and America likes me vormt voor Liesbet Swings – educatiemaker bij Theater Artemis en initiatiefnemer van het project – een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit hun respectievelijke achtergronden gingen Theater Artemis en Design Museum Den Bosch op zoek naar tien verwante (performance)kunstenaars of ontwerpers die zich wilden laten inspireren tot een vrije herinterpretatie van het werk, met een middelbare school als locatie.

I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van die performance waar een kunstenaar drie dagen non-stop op een middelbare school verblijft. Vanuit diens artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeert deze een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop?

KUNSTENAARS

AUTHENTIC BOYS (BORIS VAN HOOF EN AAIKE STUART)
MAARTEN BEL
BEN BENAOUÏSSE
VAAST COLSON
PETER FENGLER
GERARD HERMAN
MANON VAN HOECKEL
TOINE KLAASSEN
MARIËLLE VIDELER

SCHOLEN

VAN MAERLANT LYCEUM EINDHOVEN
LINDECOLLEGE WOLVEGA
AICS AMSTERDAM
LEK EN LINGECOLLEGE VWO en HAVO CULEMBORG
HEERBEECK COLLEGE BEST
DE STUDIO OOSTENDE
CSG JAN ARENTSZ LANGEDIJK ZUID-SCHARWOUDE

FILM

MELANIE PARDOEL

CONCEPT
VORMGEVING PRESENTATIE in DESIGNMUSEUM
CO-PRODUCTIE

THEATER ARTEMIS
DESIGN MUSEUM DEN BOSCH

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van de Provincie Brabant en Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.