VLUCHTHEUVEL DE WATERHEUVEL

THE NEED TO BE NEEDED

Op donderdag 7 en vrijdag 8 november 2019 werden bezoekers van Vluchtheuvel de Waterheuvel in Frascati voor één avond lid van clubhuis De Waterheuvel Amsterdam; een gemeenschap van mensen met een psychiatrische achtergrond.

De nieuwe leden werden warm onthaald in het tijdelijke clubhuis waarna een voorstelronde volgde. De avond verliep volgens de regels van De Waterheuvel. De  effectieve werkwijze van het clubhuis bleek goed toepasbaar op het welslagen van een avondje theater. Zowel de oude als nieuwe clubleden gooiden zich open en enthousiast op het schrijven van kaartjes aan clubleden die al een tijdje niet gezien waren en tussen de pannenkoeken, karaoke en verse bloemen door ontstonden mooie ontmoetingen. Wie was er nu eigenlijk van De Waterheuvel en wie niet?

Liesbet Swings ontwikkelt kunstprojecten en maakt voorstellingen bij Theater Artemis. Deze ontstaan steevast in dialoog met kinderen, jongeren, beeldend kunstenaars en andere geestverwanten. Tijdens deze presentatie toont ze samen met de leden van De Waterheuvel de tussenstand van hun prille ontmoeting.

De Waterheuvel is een gemeenschap van mensen met een psychiatrische achtergrond die dagelijks samenkomt in een clubhuis aan de Sarphatistraat te Amsterdam. Gezamenlijk houden de clubhuisleden en -stafleden het clubhuis draaiende. Dit leidt tot sociale contacten, steun en zingeving. Het isolement dat vaak samengaat met psychische kwetsbaarheden wordt zo doorbroken. Het clubhuis is ook een plek om te ontdekken wat iemand nog wél kan, in plaats van te focussen op de beperking die iemand heeft.

Theater Artemis - 33 waterheuvel foto jean van lingen
©Jean van Lingen
Concept & Regie
MET: O.A.

GARY
GARVIN
MICHIEL
JOYCE
LISETTE
JACK
JONATHAN

PRODUCTIE:

FRASCATI PRODUCTIES I.S.M. DE WATERHEUVEL

Deze avond maakt deel uit van het programma Frascati Issues: To Voice. De voorstelling is voortgekomen uit een unieke samenwerking tussen De Waterheuvel, theaterregisseur Liesbet Swings en Frascati Producties en past binnen de nieuwe programmalijn De (On)vertelde Stad waarmee Frascati in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeenschappen en ervaringsdeskundigen een brug slaat tussen het theater en de samenleving.