Jetse Batelaan tien jaar artistiek leider Theater Artemis

Dit is Jetse Batelaan van Theater Artemis die al tien jaar artistieke leiding geeft aan Theater Artemis.  Op 21 januari 2013 tekende Jetse zijn contract en nam daarmee het stokje over van Floor Huygen. Op volle kracht en met veel eigenwijsheid stortte hij zich in de wereld van het absurdistische jeugdtheater.

Met Jetse aan het roer zijn er nieuwe dingen ontstaan bij Theater Artemis. Zoals hij destijds in zijn sollicitatiebrief schreef: ‘Wij proberen open voorstellingen te maken. Het door ons ingestudeerde is slechts het halve product. De voorstelling toont zich pas volledig in de confrontatie met zijn publiek.‘ En ook: ‘Wij werken niet vanuit een wit vel, maar vanuit een toneel dat al door specifieke verwachtingen en wensen van ons publiek is ingekleurd. Wij voelen ons hierin niet beperkt, maar uitgedaagd. De doelgroep is voor ons de openingszet in een spannend spel.’

Vele (school)voorstellingen, kunstprojecten en prijzen passeerden: van (nominaties voor) mimeprijzen en ‘krekels’ (VSCD Jeugdtheaterprijs voor beste jeugdtheaterproductie en -prestatie)  tot de Zilveren Leeuw voor Theater op de Biënnale van Venetië tot de Duitse ITI-award. Jetse mocht lunchen bij de koning en hij werd lid van de Akademie van Kunsten. Met zijn voorstellingen bouwden we warme banden op met de fijnste (internationale) coproducenten. Inmiddels vormt hij samen met Liesbet Swings en Willemijn Zevenhuijzen de artistieke kern van Theater Artemis. Samen proberen zij steeds iets anders te maken, dan dat wat zij daarvoor maakten.
De eerste gedachten voor het nieuwe kunstenplan 2025-2025 worden langzaamaan verkend. Wij kijken alweer uit naar wat er zich uit de krochten van de fantasie van Jetse Batelaan ontpopt, en jij, lieve lezer, hopelijk ook!

Dit is Theater Artemis

Theater Artemis is een jeugdtheatergezelschap uit ‘s-Hertogenbosch. Wij maken interactief en anarchistisch theater. Theater dat zich, in samenspel met ons publiek, niet aan zijn eigen wetten houdt. Theater dat verstoort en verstoord wordt. Theater waarbij publiek en voorstelling elkaar vinden in een gedeelde staat van verwarring. Niets ligt meer vast. Alles ligt open. Wij hebben alleen elkaar. Help! Wat nu? Artemis biedt de kracht om de wereld op zijn kop te zetten. We maken voorstellingen en kunstprojecten voor alle kinderen die naar school gaan en alle andere mensen die dan nog over blijven. Ondanks het feit dat we vaak maar met moeite aan het woord komen, proberen we toch les te geven. Midden in de chaos onderwijzen we een bijzonder vak: lessen in vertrouwen aan een wereld in paniek.