Artemis wint prijs voor belangrijkste bijdrage aan mime in 2016

Op zondag 11 september is op het Gala van het Nederlandse Theater de VSCD Mimeprijs uitgereikt.

De VSCD mimeprijs wordt uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen.

De genomineerden waren de voorstellingen Als je maar hard genoeg rent weet niemand meer waar je bent van Theater Artemis, Schwalbe speelt een tijd van Theatercollectief Schwalbe en Amadeus van De Warme Winkel & Nieuw West. Daarnaast was mimespeler en actrice Willemijn Zevenhuijzen genomineerd.

EN DE WINNAAR IS

De Mimejury kende de VSCD-Mimeprijs toe aan Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent van Theater Artemis.

In Als je maar hard genoeg rent, weet niemand waar je bent rent de voorstelling letterlijk en figuurlijk dwars door het theater als ‘heiligdom’ heen, een plaats waar je stil en aandachtig moet zijn. Het gevolg is dat publiek, jong en oud, op het puntje van hun stoel zit. (…)
Met poëtische beelden schetst Batelaan een razendsnel bewegende wereld waarin tradities stilstaan en mensen half huilend door hun bestaan draven, op de vlucht voor het einde van hun verhaal, of op zoek naar het begin ervan. (…)
Prachtig is het hele idee van het vertellen van verhalen door de tijden heen, de tijd die verstrijkt en ook stilstaat, zoals dat alleen in het theater kan.

DE MIMEJURY OVER MIME

We moeten een nieuw huis bouwen zegt de directeur van het theaterfestival waar met dit gala het slot van het theaterseizoen wordt gevierd. Is dat niet wat we mogen en moeten verwachten van elkaar, elke keer opnieuw: dat nieuwe huis bouwen?
Daar is lef voor nodig, kracht om iets af te breken, opblazen, afzeggen, ophouden met zingen, de armen laten zakken, alles negeren………..

0,

nul, een term die in de mime veelvuldig gebruikt wordt,

0 en dan opnieuw beginnen.

Is het daarom dat er zoveel theatrale vernieuwing vanuit de mime komt?

De jury De VSCD-Mimejury 2016 bestaat uit voorzitter Cees Debets (directeur Theater aan het Spui), Roy Peters (mimemaker), Paul van der Laan (mimemaker), Erica Smits (dramaturg/journalist), Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival) en Michèle Bouwmans (Theaterprogrammeur Lux).

Duitse tournee van Als je maar hard genoeg rent weet niemand meer waar je bent

22 & 23 september – Frankfurt Am Main Kunstlerhaus Mousonturm
14 oktober – Staatstheater Mainz
1 t/m 4 december – Tanzhaus nrw e.V. Dusseldorf