Decorontwerpers Oorlog genomineerd voor Gouden Krekel 2017

Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek winnen een Zilveren Krekel en zijn genomineerd voor de Gouden Krekel voor de ‘indrukwekkendste podiumprestatie’

Het podium lijkt volgestort met willekeurige rommel, maar niets is minder waar. De cast bedacht een knap verband in alle bezems, ballen, autobanden, asbakken, wastobbes, wereldbollen en wc-brillen. Tijdens de onnavolgbare voorstelling Oorlog komt deze zorgvuldig samengestelde chaos langzaam tot leven: traag omvallende spullen veroorzaken een kettingreactie, de ene klap veroorzaakt de volgende. Natuurlijk roept dit inventieve decorontwerp van Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek de beroemde kunstdocumentaire Der Lauf der Dinge (1987) in herinnering, maar waar die een perpetuum mobile lijkt, komt de ineenstorting hier hortend en stotend tot stand. Onzichtbare krachten trekken ergens aan touwtjes. Zoals ook in een oorlog soldaten slechts marionetten zijn in een machtsspel dat zich achter de schermen voltrekt. Een decor waarnaar je wilt blijven kijken, ook als regisseur Jetse Batelaan lange tijd geen acteurs ten tonele voert. Met dank aan Dik Beets die alle special effects mogelijk maakt.

 

Naast Wikke en Marloes dingt ook muzikant, componist en danser Guy Corneille mee naar de Gouden Krekel 2017 voor zijn multi-performance in The Basement (12+) van De Dansers, Theater Strahl en Wies Merkx.

Jeugdtheaterjury 2017
De VSCD Jeugdtheaterjury 2017 bestaat uit Colette van Wees (voorzitter, programmering De Krakeling), Raoul Boer (directeur Rabotheater Hengelo), Annette Embrechts (theater- en dansrecensent), Gonny Gaakeer (actrice), Hillechien Steenbruggen (programmering en marketing Schouwburg en Congrescentrum het Park), Marieke van Duin (jeugdprogrammeur en medewerker educatie Theater De Vest) en Leontien Wiering (directeur Het Klooster Woerden).

De prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Zilveren Krekels vindt plaats tijdens de Jeugdtheatermiddag op 17 september 2017 in De Krakeling. De bekendmaking en uitreiking van de Gouden Krekels is aansluitend op het Gala van het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg van Amsterdam.