Diarree is mijn lievelingskleur in de selectie van het TheaterFestival

“Meer en meer lopen podium en zaal in elkaar over, blijft het zaallicht branden of licht het onverwacht weer op. Je ziet het steeds vaker: het publiek wordt gewoon deel van het artistieke plan, waardoor elke opvoering een unieke ervaring wordt. De voorstelling is wie wij zijn. Dat maakt zoveel trauma op het podium vanzelf lichter: omdat het fundamenteel gedeeld en zo voor een stukje ook collectief geheeld wordt.” cfr juryrapport.

Tussen 1 mei 2023 en 25 april 2024 schuimde de vakjury van het TheaterFestival het podiumlandschap af, op zoek naar belangwekkend, maatschappelijk relevant en vernieuwend werk dat in première ging. Van de 175 voorstellingen, kozen ze 16 voorstellingen, die hen artistiek wisten te fascineren, waaronder Diarree is mijn lievelingskleur. En daarop zijn wij behoorlijk trots!


Uit het juryrapport over Diarree is mijn lievelingskleur:
“Een voorstelling die zoveel teweeg kan brengen, dat zie je niet vaak. Ze speelt dan ook op zoveel lagen, in elk geval meer dan de gemiddelde jeugdvoorstelling van vorig seizoen. Tegelijk spetterend, ontroerend én grimmig: diarree smaakte nog nooit zo lekker.”

Diarree is mijn lievelingskleur speelt in Antwerpen op woensdag 11 september om 19u30 in De Studio. Het Theaterfestival vindt plaats van 5 – 15 september 2024.

JURYRAPPORT 2024
Diarree is mijn lievelingskleur
Theater Artemis & Studio Julian Hetzel
Zo vaak zijn we afgelopen seizoen als toeschouwers direct betrokken bij wat er op scène gebeurt. Maar deze Nederlandse familievoorstelling spant de kroon. Bij binnenkomst krijg je zowaar een nummer om je nek. Je blijkt terechtgekomen in een auditie, een talentenjacht. Als nummertjes worden we door een kordate stem één voor één uitgeloot en gesommeerd om vooraan bijvoorbeeld zo goed mogelijk te komen sterven – enfin, dat te spelen. Meteen hangt er elektriciteit in de lucht. En die zal tijdens de voorstelling meermaals ontladen.

Diarree is mijn lievelingskleur – een unieke samenwerking tussen Julian Hetzel en Jetse Batelaan – is spelen met het publiek in het kwadraat. Hun stijlen blijken perfect bij elkaar te passen. Zoals vaker bij Batelaan worden de doorzichtige emoties van kinderen én volwassenen meesterlijk getriggerd in functie van de nodige anarchie. En zoals vaker bij Hetzel verbergt zich in die ironie een uitgesproken politiek bewustzijn, al dan niet via zelfbetrapping. Hoe makkelijk laten we ons entertainen door het willekeurige en zelfs ontmenselijkende systeem van de luidspreker, zolang wij er zelf niet worden uitgepikt? Hoe ver gaan we mee in willen winnen, desnoods zelfs door onszelf te verliezen? We worden kijkvee zonder stem, speeltjes ter vermaak, makkelijk weer van de hand te doen. Het lijkt de prestatiemaatschappij wel. 

Zodra de drie echte acteurs alleen overblijven op scène, ontpoppen ze zich als topspelers in zieligheid. Tim van Dongen, Louis van der Waal en Willemijn Zevenhuijzen excelleren in de kunst om hun personages dat vooral niet te laten doen. Dat maakt van deze voorstelling een prachtige ode aan de loser. En uiteindelijk ook aan die kak uit de titel – wat ons blijkbaar zoveel meer choqueert dan de onbeschaamde exploitatie van mensen. 

Dat Diarree is mijn lievelingskleur al die slinkse kritiek op de kunsten en op kapitalistische patronen weet te verpakken als een waar theaterfeest, vindt de jury zonder meer knap. Een voorstelling die zoveel teweeg kan brengen, dat zie je niet vaak. Ze speelt dan ook op zoveel lagen, in elk geval meer dan de gemiddelde jeugdvoorstelling van vorig seizoen. Tegelijk spetterend, ontroerend én grimmig: diarree smaakte nog nooit zo lekker.

JURYSELECTIE 2024
Vakjury 2024 bestaat uit: Charlotte De Somviele, Emilie Kabongo, Audrey Leboutte, Liv Laveyne Dahlia Pessemiers-Benamar, Filip Tielens, Wouter Hillaert en Wim Van Parijs.


Elektra Unbound
Luanda Casella & NTGent

The Bride and the Goodnight Cinderella
Carolina Bianchi / Cara de Cavalo & Metro Gestão Cultural / KVS

Permit, oh permit my soul to rebel
Aline Breucker & Quintijn Ketels / Side-Show

Foreshadow
Alexander Vantournhout / not standing

 

Da Capo
Circus Ronaldo

Gruis / aan de twijfel
Werktoneel & NTGent

Opening Night
De HOE

Ensor est un fou / Ensor is zot
Dries Vanhegen & Serge Feys

Zusje!
Johnny Mus / Peter De Graef

Josse Jnr.
LOD & ROBIN / Ahilan Ratnamohan

Diarree is mijn lievelingskleur
Theater Artemis & Studio Julian Hetzel

Desire
Louis Janssens

Ravensbrück
Lucinda Ra / Stefanie Claes

Serdi
Lara Staal & NTGent

Stereo Denta Plastique
Theater Antigone

Up Your Ass
Lieselot Siddiki & Nona Demey Gallagher