Friesch Dagblad: Schoolvriendinnen Irene Boersma Sylke de Jong spelen samen in Kruistocht

,,Een unieke ervaring”

,,Een unieke ervaring”, noemt Irene haar optreden in Kruistocht in de Stadschouwburg van Groningen van afgelopen woensdag, op haar eerste grote podium.

Toneelmakers Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra kozen met deze Kruistocht voor een heel nieuw verhaal met eenzelfde thematiek als in het boek [Kruistoch in Spijkerbroek]. Jongerenbegeleider Tim Verbeek: ,, We spelen dus niet het boek na. Het speelt zich nu af, in een tijd waarin deradicaliseerden naar het Midden-Oosten trekken voor een ‘kruistocht’. Juist op deze moderne benadering krijgen we veel positieve reacties. Naast dat het een fijne voorstelling over moed en vriendschap is, zet ons stuk ook aan tot nadenken.”

Het jongerenleger uit het boek, waar Irene en Sylke ook deel van uitmaken, komt in de toneelvoorstelling in een actuele variant terug en wordt met lokaal talent ingevuld. Zeker een belangrijke maar niet een hele grote rol. De beide Drachtsters zijn er desondanks maar wat blij mee. ,,Ik heb nog nooit op een podium gestaan. Dus ik ben met deze vier optredens al heel blij”, vertelt Irene. ,,We willen beiden heel graag het toneel op. Het is voor ons een leerzame ervaring om te kijken wat er zich aan de achterkant van dat prachtige decor afspeelt. Ook wel een beetje eng. Zeker de optredens in Drachten vandaag en morgen.” ,,Dat daar veel familie en bekenden komen kijken maakt het juist ook weer heel bijzonder”, vult Sylke aan.

Dat Kruistocht, naast dat het een schitterend decor en de nodige humor bezit ook een belangrijke boodschap verkondigt, daar zijn de beide dames van overtuigd. Irene: ,,Mensen hebben vaak een oordeel over iemand zonder dat ze de achtergrond van die persoon echt kennen.” Sylke: ,,Moslim staat gelijk aan IS en dus gelijk aan geweld, wordt al snel gedacht. Drachten is voor Friese begrippen redelijk groot, maar het blijft een dorp. We hebben ook vluchtelingen hier. Deze voorstelling laat zien dat ze allemaal hun eigen verhaal hebben. Dit stuk heeft me een andere kijk op moslims en de islam gegeven. Daarom moet iedereen komen kijken! ”

© Vincent Meininger