Het verhaal van het verhaal bij officiële juryselectie Nederlands Theater festival

Vandaag maakte De Nederlandse Toneeljury haar selectie van de twaalf beste voorstellingen van dit seizoen bekend. De zevenkoppige jury, onder leiding van presentatrice en programmamaker Hadassah de Boer, maakte een eigenzinnige keuze waar vooral jonge en alternatieve makers uitspringen. In het juryrapport staat dat „succesvolle en inspirerende producties” dit seizoen „niet per se plaatsvinden binnen de muren, vormen en organisaties van het traditionele theater. Juist daar waar grenzen werden opgezocht, opgerekt en vermengd blonken de producties uit.” Het Verhaal van het Verhaal van Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel is één van deze twaalf geselecteerden én de enige jeugdvoorstelling.

Uit het juryrapport: “Regisseur Jetse Batelaan brengt bij Artemis en Het Zuidelijk Toneel een radicaal voorstel voor een wereld zonder samenhang. Hij daagt het publiek uit zich te verhouden tot verhalen zonder opbouw, tot verbanden zonder logica. Dat levert een wereld op die enerzijds beangstigend, anderzijds bevrijdend is. Het Verhaal van het Verhaal is een voorstelling waar je niets wijzer van wordt maar waar je toch vol inzichten uitloopt. Batelaan, die als geen ander dat wat we (binnen en buiten het theater) voor waarheid aannemen genadeloos op losse schroeven zet, doet het onmogelijke: hij brengt een voorstelling zonder richting, zonder structuur, zonder verhaal – en zonder dat te verheerlijken. Een voorstelling die relevant is voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen, die – met hun feilloze voorkeur voor maakbaarheid, systemen en logica – weleens baat kunnen hebben bij die ontregeling.”

Het is bijzonder te noemen dat jeugdtheaterproducties tot de selectie behoren van het Nederlands Theater Festival. Voor Theater Artemis en Jetse Batelaan is dat trouwens niet de eerste keer. Eerder werden Het geheven vingertje 10+ (2008, STIP theaterproducties, onder regie van Jetse Batelaan) en Woeste Hoogten, Rusteloze Zielen (2010, Theater Artemis, onder regie van Floor Huygen) geselecteerd. Woeste Hoogten, Rusteloze Zielen is tevens ook de laatste keer geweest dat er een jeugdtheaterproductie in de selectie zat, tot de selectie van Het Verhaal van het Verhaal dit jaar.

Het Nederlands Theater Festival opent op 5 september met de Staat van het Theater en sluit af op zondag 15 september met het Gala van het Nederlands Theater waar de belangrijkste Toneelprijzen worden uitgereikt. Het Verhaal van het Verhaal is net als de meeste andere geselecteerden te zien tijdens het festival. 4 juli start de kaartverkoop en wordt het programma van het Nederlands Theater Festival bekend gemaakt. Kaarten zijn te koop via www.tf.nl.

De complete selectie van het Nederlands Theater Festival:

 • Pinokkio – Veenfabriek, La Compagnie du Tire-Laine
 • Permanent Destruction – The SK Concert – Theater Utrecht, Rudolphi Producties, C-Takt
 • A Seat At The Table – Saman Amini, Black Sheep Can Fly, Het Nationale Theater
 • Turks fruit – Hummelinck Stuurman Theaterbureau
 • Het verhaal van het verhaal – Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel
 • Gas – Toneelgroep Jan Vos, Noord Nederlands Toneel
 • Melk en dadels – Daria Bukvić, Rose Stories, Het Nationale Theater
 • All Inclusive – Julian Hetzel
 • Citizen K. – Trouble Man, Het Nationale Theater
 • Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or – De Warme Winkel, Grand Theatre Groningen
 • De verse tijd – Dood Paard, Toneelhuis
 • Hin und her – ‘t Barre Land, Tijdelijke Samenscholing & Co