I like school and school likes me in het Van Maerlantlyceum

Van 3 t/m 5 april 2017 in het Van Maerlantlyceum in Eindhoven

Gerard Herman, een jong beeldend en performance kunstenaar uit België, nam zijn intrek in de school gedurende 3 dagen en nachten. Zijn bescheiden en vriendelijke aanwezigheid in een tentje in de aula zorgde bij leerlingen en leerkrachten voor een andere kijk op zichzelf, hun school en de kunst(enaar). Gerard observeerde en produceerde 2 kleine boekjes met tekeningen en gedichten en -in samenwerking met wie wilde- een eigen versie van het schoolkrantje: de Wa(re) Ja(cob).

 

Het beeld is van Lotte Delissen. Over dit beeld schreef ze aan haar docent drama:

Hallo Mevrouw Nietvelt,

(…)

Deze eerste foto vind ik vooral mooi omdat je deze ook als reflectie van de maatschappij van nu kunt zien. Iedereen is druk bezig. Gerard zit op deze foto, in zichzelf gekeerd, niemand die hem opmerkt. Zo kan ik nog wel even door blijven gaan.

Vandaag heb ik een tijdje bij Gerard aan tafel gezeten, wat ik erg leuk vond. Hij was erg aardig en rustig. Jammer dat hij niet nog één nachtje blijft.

Nog een fijne avond!

I like school and school likes me is een reenactment van de I like America and America likes me, een performance van Joseph Beuys uit 1974 (meer info hier). Het is een kunstproject voor het voortgezet onderwijs op het snijvlak van theater, beeldende kunst en performance kunst in samenwerking met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Dit was een pilot en de eerste keer in een reeks van tien, met telkens een andere kunstenaar in een andere middelbare school.