Jetse Batelaan bekroond met Duitse International Theatre Institute Prijs

ITI lauwert Batelaan met prestigieuze theater prijs

Vandaag is bekend geworden dat de prijs van het Internationale Theater Instituut Duitsland (ITI) 2020 toegekend gaat worden aan Jetse Batelaan. Deze keuze is gemaakt door het ITI-bestuur na een enquête onder hun leden. Het is pas de tweede keer dat een Nederlander deze prijs wint. In 2014 ontving Johan Simons deze prijs. Andere oud-winnaars zijn onder andere: Pina Bausch, William Forsythe, Christoph Marthaler en Anna Viebrock.

Voorheen werd deze prijs toegekend aan een heel oeuvre. Sinds 2016 is de prijs een waardering en ter ondersteuning van het internationale werk van jongere kunstenaars. In 2016 werd de Zwitserse regisseur Milo Rau als eerste met deze prijs geëerd. Sinds 2017 is de ITI-prijs ook begiftigd met 3.000 euro en bedoeld om het internationale werk van de kunstenaar te ondersteunen.

Jetse Batelaan, sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis, wordt door de juryleden in hun persbericht “een van de meest onconventionele protagonisten van een nieuwe generatie theaterprofessionals in Europa“ genoemd. De jury prijst zijn producties vanwege “hun sterke beeldtaal, hun uitbundige verbeeldingskracht en absurde humor. Zijn werk is grensoverschrijdend en evenzeer gericht op kinderen en jongeren als op volwassenen.”

Batelaan, die dit jaar al werd bekroond met de Zilveren Leeuw van de Biënnale van Venetië in de categorie theater, is geen onbekende in het Duitse theaterveld. Dit jaar maakte hij in Frankfurt “(…..) Ein Stück, dem es scheißegal ist, dass sein Titel vage ist“ in coproductie met Künstlerhaus Mousonturm en Ruhrtriennale. In 2018 regisseerde hij bij Theaterhaus Jena de remake “Vorstellung, in der hoffentlich nichts passiert”. En komend voorjaar zal hij bij Schauspielhaus Bochum werken aan de Duitse versie van De onzichtbare man.

De prijsuitreiking vindt plaats in het openingsweekend van het ITI-Festival Theater der Welt op 16 mei 2020 in Düsseldorf, waar Jetse is uitgenodigd om zijn werk te presenteren.

Dit zijn de producties van Jetse Batelaan in 2019-2020:

Oorlog 6+ 5 oktober t/m 17 november 2019
(…..) Een voorstelling...12+ 21 november 2019 t/m 30 januari 2020
Het dier, het dier en het beestje 8+ 7 februari (première) t/m 3 mei 2020

Internationaal:
Het verhaal van het verhaal 8+
Echte vrouwen joggen in regenpak AL
Oorlog 6+
De onzichtbare man 4+