Jetse Batelaan ontvangt ITI-prijs en Die Geschichte von der Geschichte ging in première!

Op zaterdag 19 juni jl. heeft Jetse Batelaan op Duitslands grootse theaterevent Theater der Welt de prijs van het Internationaal Theater Instituut in ontvangst genomen. De prijs is behalve een waardering voor zijn vijftien jeugdregies bij Theater Artemis – waarvan een aantal al te zien waren in Duitse productiehuizen – een aanmoediging om verder te internationaliseren. Het festival programmeerde dit jaar voor het eerst jeugdtheater.

De ITI prijs zou aanvankelijk zijn toegekend in 2020 en tot in laat in mei bleef het onzeker of we live konden spelen – het programma is tot vier keer aangepast. Parallel organiseerde het festival bij alle voorstellingen live stream uitzendingen. On-demand was de Die Geschichte von der Geschichte wereldwijd te zien voor de duur van het festival.

Die Geschichte von der Geschichte speelde op het moment dat in heel Duitsland theaters hun deuren weer mochten openen. De hereniging met het publiek was intens voelbaar. Het gaf een extra dimensie aan de première en aan de prijsuitreiking door ITI president Joachim Lux, na afloop in het Düsseldorfer Schauspielhaus. Anja Dirks, Directeur van Theater Basel, hield een warm laudatio.

 

“Jetse Batelaan maakt zoiets als Absurd Theater voor Kinderen. Hij gunt zich alle tijd van de wereld om scènes en sferen te ontwikkelen en neemt daarbij verveling op de koop toe. Verstilling is één van zijn stijlmiddelen. Wonderlijk genoeg slaagt hij er op die manier in de ziel van kinderen en jongeren te beroeren. Het volwassen publiek vindt hij tegelijkertijd door de talrijke metaforen, die heerlijk zijn om te ontdekken.”

THEATER:PUR

 

PERS & DOWNLOADS