I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

03 April 2017

Gerard Herman beweegt zich drie dagen non-stop in het Van Maerlantlyceum, tussen de leerlingen en de lessen door

In mei 1974 vloog kunstenaar Joseph Beuys naar New York en werd per ambulance naar de plaats van de ‘Aktion’ gebracht: een kamer in de Rene Block Gallery op East Broadway. Beuys lag op een brancard gehuld in vilt en deelde deze kamer drie dagen met een wilde coyote genaamd ‘Little John’, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. 
I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME
Geïnspireerd door Beuys neemt op dit moment een kunstenaar zijn intrek in een middelbare school. Op een publieke, in het oog springende plek in het gebouw slaat hij zijn kamp op. Gedurende drie dagen (en nachten) overleeft hij in deze nieuwe omgeving. Vanuit zijn artistieke eigenheid, zijn dagelijkse beslommeringen en met de performance van Beuys in het achterhoofd probeert hij een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop? Ontstaat er een toenadering tussen de  leerlingen en deze vreemde indringer of verkiezen ze de veilige kant van de vertrouwde omgeving? 
Dit project komt uit de koker van de Artemiseducatie. Het is een kunstproject voor het voortgezet onderwijs op het snijvlak van theater, beeldende kunst, performance kunst en social design. In samenwerking met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.