Nederlandse podiumkunsten halen geld op voor theatermakers in Gaza

Theater Artemis -

Vanaf 19 februari organiseren diverse Nederlandse (jeugd)theaterinstellingen initiatieven om theatermakers van Theatre Day Productions in Gaza te ondersteunen. Inmiddels hebben ruim 60 Nederlandse theaterinstellingen het initiatief ondertekend en worden er ook acties bij Vlaamse gezelschappen georganiseerd. Elk gezelschap kiest een eigen invulling om de actie vorm te geven. Elke donatie gaat direct naar Theatre Day Producties en belandt zo bij de kinderen in Gaza.

Theatre Day Producties maakt theater met kinderen, jongeren en vrouwen en is in 1994 opgericht door theatermakers Jackie Lubeck en Jan Willems. Inmiddels opereert TDP onder artistieke leiding van Rafat Alaydi en Mohammed Hissi. In de loop der jaren hebben diverse Nederlandse en Vlaamse theatermakers in Gaza gewerkt met en bij Theatre Day. Met name Liesbeth Coltof (oud artistiek leider Toneelmakerij) is een trouwe partner.

Ondanks dat hun theatergebouw gebombardeerd werd en personeelsleden moesten vluchten zijn de theatermakers van Theatre Day Producties in Gaza nog altijd aan het werk. Initiatiefnemers van deze actie Jan Willems, Muriël Besemer en Liesbeth Coltof: ‘In de overvolle scholen, in de opvang kampen van Rafah, Khan Younis en Deir el Balah, of gewoon op straat. Ze zitten in een kring en laten de kinderen en jongeren aan het woord. Of spelen als woorden tekortschieten. Zo creëren ze een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Een plek waar soms gelachen wordt en ieder elkaar steunt. Waar kinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om kind te zijn. Al is het maar even.’

Kunt u iets missen? Met deze qr-code kunt u direct doneren op de rekening van Theatre Day Productions:

Theater Artemis -