Prijs van de Kritiek voor de 9 grote jeugdgezelschappen

“Het Nederlandse jeugdtheater vormt in al zijn veelzijdigheid een uniek onderdeel van het podiumkunstenlandschap”, schrijft de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT).

“Sinds grofweg de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt in Nederland een vorm van theater gemaakt die jonge kijkers serieus neemt. In de onderwerpen die centraal staan en in de manier waarop het jonge publiek wordt aangesproken: niet bevoogdend en zonder aan complexiteit, gelaagdheid of zeggingskracht in te boeten. Een vorm van podiumkunst waarin genres worden gemixt, waarin oorspronkelijke verhalen worden verteld in tekst, beeld, beweging en muziek, waarin de veranderende samenstelling van de bevolking weerspiegeld wordt, sneller en vanzelfsprekender dan in het volwassenencircuit.”
– Kring van Nederlandse Theatercritici

De winnaar kan een persoon, instelling of initiatief zijn die of dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs bestaat sinds 1967. Dit jaar komt de eer toe aan negen jeugdtheatergezelschappen – De Toneelmakerij, Het Houten Huis, Sonnevanck, Kwatta, Het Laagland, Theater Artemis, Het Filiaal, NT Jong en Maas.

Bron Theaterkrant.nl