REPETITIEBLOG VAN HOE DE GROTE MENSEN WEGGINGEN

Tim Verbeek is regieassistent van Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde. Zijn wekelijkse update naar cast & crew geeft een onverwacht leuke sneak preview.

WEEK 1

Maandag zijn we begonnen met repeteren. We hebben meteen flinke stappen gemaakt in het verhaal en de voorstelling en we zijn tot goede vondsten gekomen. Op basis van die vondsten kan iedereen weer doorborduren komend weekend en komende week.

Omdat de techniek een repetitiedecor had gebouwd konden we meteen maandag met alle acteurs de vloer op gaan. De speelstijl van de voorstelling is onderzocht en de rol van Marien Jongewaard als verteller is langzaamaan helder geworden.

Ook hebben we afgelopen woensdag al met kinderen op de vloer kunnen oefenen. Een aantal mega schattige kids die een hoop rotzooi maakten op het toneel. Sommige dingen werkten als een trein. Sommige dingen niet, dat is ook heel waardevol om te weten.

Fijn was dat muziektrio aXolot er meerdere keren bij was. Dat gaf ons de ruimte om met muziek wat dingen uit te vogelen. Heel prettig. Kortom, het was een productieve week!

Muziektip van de week
Soms vind ik het leuk om mijn mails te verrijken met een muziektip of een ander leuk weetje, feitje of anekdote. Mijn muziektip van deze week is: Josh Ritter. Een Amerikaanse singer songwriter. Hij zit in de hoek van de americana, country bleus. Maar, heeft ook overeenkomsten met Bruce Springsteen.

(10 juni 2016)

WEEK 2

Trailer
Maandagavond namen we in het preHistorisch Dorp in Eindhoven de trailer voor de voorstelling op. Alleen de rit ernaartoe was al een soort schoolreisje; alle acteurs als kinderen in het HZT busje en Marien als meester naast de chauffeur. Aangekomen in het dorp stond Jolanda van de Ven klaar om de acteurs in een historisch kostuum te snoeren. Vervolgens werd er in hoog tempo een flink aantal shots gemaakt. De regen, ach die deerde ons niet. We hadden pret voor 10. Het was een fijne en productieve avond. Dank aan alle medewerkers die hier zo hard voor gewerkt hebben.

Kinderrepetitie
De gemiddelde leeftijd van de kinderen die met ons kwamen repeteren lag iets lager deze week, waardoor de schattigheisdgehalte heel groot was. We hebben die middag wel kunnen doorpakken. Een overgang van het eerste “klassieke” deel naar het tweede kunnen maken. Dit werkte. De kids hadden kostuums en soms beperkende kleding. Met het gewenste effect. Ook hebben we het einde kunnen maken, dat werkte als een trein! Kortom; enthousiasme alom.

Muziek repetitie
Donderdag waren onze lieve muzikanten van Axolot aanwezig in de repetitie. Zij werden meteen ingezet en verrijketen de repetitie met nieuw en vers aanbod. Heeerlijk!

Twee kinderrepetities
Volgende week hebben we weer 2 kinderrepetities: woensdagmiddag en zaterdagmiddag! Je kan nog meedoen!

Tip van de week
Deze week even geen muziektip. Neen, deze week een alcoholische tip. Afgelopen weekend dronk ik een glaasje uit de onderstaande fles en ik werd overweldigd door een gelukzalig gevoel, maar licht nostalgisch en melancholisch gevoel. Prachtig. Wonderschoon was het. Dit gun ik een ieder van jullie. Dus mocht je tijd en centjes  hebben, neem een slokje van: Graham’s Aged Tawny (10 years) Port. Goddelijk. Gewoon te koop bij de lokale Gall en Gall.

(17 juni 2016)

WEEK 3

Daar gaat ie weer. De update van de week. Het moment in de lange werkweek waar iedereen (of in ieder geval geluidstechnicus Emile) naar uit kijkt. Niet zozeer om de kwaliteit van de update maar meer omdat het dan bijna weekend is.

Repetities

We hebben in het begin van de week gezocht naar een goede lijn voor het tweede deel van de voorstelling. Dramaturg Peter Anthonissen was dinsdag in de repetitie, waardoor hij hierover goed met Jetse kon sparren. Erg fijn.

Verandering van werkdagen

Zoals iedereen inmiddels weet repeteren we vanaf deze week van maandag tot en met zaterdag. En voor mij was dat even wennen. Tuurlijk, we hadden een dagje weekend extra, maar ik had op vrijdag toch wel echt wel het gevoel dat we bijna weekend hadden. Niets bleek minder waar.

Kinderrepetities

Afgelopen woensdag en zaterdag hadden we weer kinderrepetities. Jetse en de spelers/insprekers zijn interessante dingen aan het uitzoeken, uitproberen en experimenteren. Sommige dingen werken heel goed en sommige dingen gooien we gelijk weg. Ook zijn de repetities met kinderen voor de productionele kant van de voorstelling een goede manier om handigheid te krijgen in de logistiek. En zijn we er achter dat de leeftijdsgrens voor deelname aan de repetitie belangrijk is.

Muziekrepetities          

Het ondefinieerbare geluid van EWI’s beheerste korte tijd de repetitieruimte. “Wat is een EWI?” Goede vraag Emile! Een EWI is een Electronic Wind Instrument. Stel je een blokfluit voor uit een futuristische jaren ’80 film. Met dit instrument hebben de dames van aXolot gespeeld en voorstellen gedaan. Wonderlijke geluiden. Jetse en aXolot gaan nu samen kijken naar wat ze willen gebruiken.

Teksten

Schrijver Simon van der Geest heeft ons nieuwe teksten gegeven. Hier zal Marien zijn tanden in moeten gaan zetten. De aanpassingen en veranderingen komen vanuit de bevindingen in de repetitiezaal en maken het eerste stuk van de voorstelling een stuk spannender en interessanter. Ook ben ik begonnen aan een script voor het kindergedeelte van de voorstelling.

Decor

“Wauw, dit is echt prachtig.”, “Dit is toch elke kind z’n droom.”, “Wat een fijn wereldje”; enkele kreten van de acteurs die vanmorgen de eerste definitieve decorstukken in de repetitieruimte zagen staan. Technici Stan en Emile hebben vrijdagavond de huisjes geplaatst. Het is prachtig! Geloof me; prachtig!

Tip van de week

We hebben de alcoholische tip van de week gehad en de muziek tip van de week. Laat ik nu eens met een toeristische tip van de week komen. Afgelopen winter was ik namelijk op nog geen 2,5 uur rijden van mijn geliefde Utrecht in een andere Domstad. Neen, niet Keulen, maar het wonderschone Münster. Een klein liefelijk stadje met een aantal hele leuke kroegjes en prachtige kerken, een paleis, een picasso museum, een mooi stadspark, een charmante dierentuin, botanische tuinen en natuurlijk overvloedig Duitse gastronomie. Kortom; een weekendje weg met voor ieder wat wils of rij afstand en kleinschaliger plus gezelliger dan haar grote zusters Keulen, Dortmund, Düsseldorf en Bonn.

(25 juni 2016)

WEEK 4

Repetities

We zijn keihard aan het werk en boeken veel vooruitgang boeken. We kruipen stapje voor stapje naar voren en dat is erg prettig.

Kinderrepetities              

Over de kinderrepetities kan ik momenteel weinig melden. Woensdag ging het heel erg goed. De zaken die we wilden doen zijn gelukt en werkten goed. En we krijgen allemaal steeds meer handigheid in de logistieke voorwaarden van het geheel. Wat leuk is om te weten is dat Anne-Marie voor ons een gigantische groep testkinderen heeft geregeld. Die komen komende dinsdag langs! Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal gaan.

Muziek:

Vrijdag hadden we weer een hele dag met aXolot. Ze hadden hun geluidstechnicus meegebracht. We konden op verschillende niveau’s sleutelen aan de muziek, zowel op theatraal als technisch niveau. En die beide niveau’s door elkaar heen. Het leverde in ieder geval wonderlijke sounds en soundscapes op. Echt waanzinnig wat er allemaal mogelijk is met een paar instrumenten, wat versterking en een Laptop.

Kippen:

Er zijn kippen!!! Productieleider Anne-Marie heeft ze persoonlijk, eigenhandig uit de kippenschuur gehaald en vanaf nu is het aan Tjebbe en Willemijn om ze tam te maken, te verzorgen, te vertroetelen, te voeren en te wassen tot het echte theaterkippen zijn! Deze prachtige dieren zullen in de voorstelling een grote rol spelen. Waar ik zelf erg naar uitkijk is het moment waarop de kippen gevangen moeten gaan worden op het toneel!De kippen heten Banny en Sanches (zo genoemd door Stan en Emile).

Journalisten

Goed om te weten voor een ieder is dat er komende woensdagmiddag twee journalisten komen kijken bij de repetities met de kinderen. Ze komen een deel van de repetitie bijwonen en gaan daarna met Jetse in gesprek.

Kinderrepetities

Komende dinsdagmiddag komen er een 60-tal kinderen over de vloer van een nabijgelegen basisschool. Deze kinderen repeteren 1 uur en 45 minuten mee. Op deze manier kan Jetse zijn fantastische einde testen. We lunchen die dag laat.

Woensdagmiddag zijn er weer kinderen die komen mee repeteren. Dan zijn het er weer ongeveer 15. Zaterdag komen er ook ongeveer 15 kinderen.

Tip van de week

Stel je voor: Moerassig heide landschap. De geur van vuur en bradend vlees. De klanken van muziek. De warmte van Drentse gastvrijheid. Dat alles samen is te vinden op theater en muziek festival; FestiValDerAa. Het gemoedelijke en gezellige, maar voornamelijk groenere broertje van Noorderzon. Het vindt plaats in natuurgebied de Drentse Aa. Het leuke is, dat wanneer je zondag niks te doen hebt, je kan komen kijken naar de marginale acteerkunsten van mij, een regieassistent. Mijn collectief Illustere Figuren staat daar met verteltheatervoorstelling: “Als Het Vuur Maar Niet Dooft”. Weest allen welkom. (excuses voor het schaamteloze reclame maken).

(1 juli 2016)

WEEK 5

De weken sprinten bijna net zo snel voort als Churandy Martina, en er zijn weer vele ontwikkelingen.

Repetities

Deze week was een beetje een gespleten week. We hebben veel verschillende elementen in de repetitie gehad en wat afwezigen, waardoor het soms voor Jetse wat passen en meten was qua invulling. Desalniettemin hebben we echt een goede week gehad en stappen kunnen maken. We hebben vooral gewerkt aan het tweede deel van de voorstelling.

Theater aan de Parade

Zoals een ieder inmiddels wel weet is er asbest gevonden in de Bossche Schouwburg Theater aan de Parade. Dit heeft enkele gevolgen voor ons en onze productie. Allereerst zullen we niet kunnen monteren en niet in première kunnen in het Theater aan de Parade. Er wordt nu met man en macht gewerkt aan een oplossing hiervoor.

Kipjederij

We hebben een kip weg gebracht, Bannie, omdat die te stressvol was en zich niet liet vangen. De kip is vervangen door kip Barrie. Nu blijkt dat Sanches eigenlijk nogal een terrorkip is. Hij heeft Barrie flink onder de duim. We hopen dat de vrede in het kippenhok zal wederkeren, maar voor nu is het even afwachten.

60 kids dinsdag

Afgelopen dinsdag hadden we 60 kids in de repetitie. Dit liep verbazend gesmeerd door alle voorbereidingen van ons productieteam en de docenten! Bedankt. Helaas kwamen we er al snel achter dat het beeld dat Jetse in zijn hoofd had niet ging werken. We moeten dus nadenken over een ander einde. En, volgens mij, kunnen we ook concluderen dat de kinderen die meewerkten een fijne tijd hadden en het heel erg leuk vonden om mee te spelen.

Pers in de zaal

Afgelopen woensdag waren er twee journalisten, een van het Brabants Dagblad en van het magazine Scenes. Beide schrijven een voorbeschouwing.

Trailer

Ook leuk, de trailer is af. Bekijk hem op https://vimeo.com/173935196

Kinderrepetities en kinderinspectie

Afgelopen zaterdag hadden we de Kinderinspectie over de vloer. Voor een gesprek en een inkijkje in ons repetitieproces.

Spoorwerkzaamheden

Volgende week zijn er veel werkzaamheden aan het spoor. Voor Amsterdammers is een extra overstap het gevolg. Voor Culemborg is een extra overstap en een vroegere vertrektijd het gevolg. De gehele zomer zullen er werkzaamheden zijn, check dus je reis tijdig op de reisplanner.

Test in de schouwburg

Komende donderdag gaan we ’s ochtends in Theaters Tilburg om een test te doen met de inspreeksystemen en de beeldschermen.

Openbare repetitie

Vrijdag hebben we een openbare repetitie. Leuk. Er komen dan mensen die Het Zuidelijk Toneel en Artemis een warm hart toedragen. We hebben alle mensen gevraagd om kinderen mee te nemen zodat we de hele logistiek van de voorstelling en de acties in de foyer kunnen repeteren. We werken die dag de hele dag.

Tip van de week

Dit weekend tot en met zondag in het Olympisch Stadion in Amsterdam: Europees Kampioenschap Atletiek (mooiste sport die er is). Met een kansrijke positie voor de Nederlanders op de estafette.

Zondag op televisie, de voetbalwedstrijd: Frankrijk – Portugal. Veel plezier!

O en: http://www.asbestsaneringbrabant.nl/

(8 juli 2016)

WEEK 6

Repetities deel 1

Deze hele afgelopen week hebben we in de repetitieruimte het focus gelegd op deel I van de voorstelling “Het vertrek van de grote mensen”. Hier mijn complimenten voor Marien die met hulp van Sem de tekst inmiddels vrijwel volledig in zijn hoofd gestampt heeft. 12 pagina’s van Simon’s prachtige ongebreidelde liederlijke rijmversen floept Marien er zo uit. Daarnaast werkten de andere acteurs zeker net zo hard aan het stuk. Het was hierdoor een zeer productieve week. Ik heb het gevoel dat er stappen gemaakt zijn. Leuk om even te vermelden dat de kippen inmiddels ook (na een spoedcursus spel van Willemijn en Tjebbe) echte toneeldieren geworden zijn. Zelfs zo erg dat Sanches tijdens de openbare repetitie het publiek in wilde om zo haar aandacht te krijgen.

Vormgeving, decor en kostuum

Ook buiten de repetitieruimte heeft men niet stil gezeten. Liesbet en Jolanda hebben de hele week lopen naaien, knippen, vilten, breien en wat al niet om te komen tot prachtige kostuums. En ik overdrijf niet als ik zeg dat de authenticiteit mij tamelijk reëel lijkt! En daarnaast is Team Theun (Theun, Eva, Eva en Grischa her en der aangevuld door onze techniek) de vormgeving aan het perfectionaliseren. Wielen, kribbes, stokpaarden, banieren en soortgelijke rekwisieten en decorstukken kregen een verouderingskuurtje. Ook dat zit dus momenteel onder een historisch sausje.

Test in de schouwburg

Stan en de zijnen (technici Emile, Rick, Maarten) hebben afgelopen donderdagochtend de inspreektechniek in de vertrouwde Theaters Tilburg opgezet. Op die manier kon de cast even voelen hoe het is om in de grote zaal met kinderen te werken. Heel goed om even te ervaren.

Insprekers in Roosendaal en Den Bosch

Wat is dat op de weg?! Een auto uit Amsterdam met erin 3 middeleeuwse figuren. Dat moet er vermakelijk uitgezien hebben op de snelweg. Onze insprekers zijn halsoverkop met PR materiaal en in kostuum naar Roosendaal gereden om daar op scholen kinderen te werven voor onze montageweek daar. En dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen. Mocht je ook nog mensen kennen of kanalen weten via waar we kinderen werven kunnen, geef het dan gerust door.

En dat was nog niet alles wat de insprekers deden deze week. Donderdag was daar in de middag een workshop op een school in Den Bosch. Ook om kinderen te enthousiasmeren voor de voorstelling en voor de montagerepetities.

Openbare repetitie

Dan het hoogtepunt van de week. Hoge stemmetjes, gegiechel en getrappel van kleine voetjes, dat was wat te horen was in de foyer van HZT. Zo’n 40 kinderen en 40 volwassenen kwamen kijken naar wat we te tonen hadden. We besloten er een doorloop van te maken. Op die manier konden we zien hoe het geheel werkt met publiek. Dat was heel erg fijn voor Jetse en het artistieke team. De acteurs en insprekers werkten keihard en leverden een grote prestatie. Maar de hele week werd hier door vrijwel iedereen van het bedrijf naartoe gewerkt! Dus alle afdelingen, van productie tot decor en van kostuum tot PR, bedankt voor de inzet! Het was erg waardevol voor ons.

Tip van de week

Ja, ja, ja, waar zou hij nu mee op de proppen komen? Ik vraag het me, terwijl ik dit schrijf ook nog af hoor. Ik weet het nog steeds niet. Nou misschien toch, dit maal een boek.

Bill Bryson – One Summer; 1927

Een heerlijke beschrijving van de zomer van 1927 met alle bizarre gebeurtenissen uit dat jaar. En dat waren er nog al wat. Zoals de records van Babe Ruth, de vlucht van Charles Lindbergh, de drooglegging en alles eromheen. Bryson beschrijft alles met het gemak waarmee de beste geschiedenisleraar een klas vol leerlingen doet luisteren. Althans, ik had ooit zo’n geschiedenis leerkracht, dus daar denk ik dan aan. Maar een aanrader.

WEEK 7

We zijn sinds vrijdag aan het monteren in Roosendaal. Het is werkelijk erg fijn werken daar. De technische ploeg van het theater is vriendelijk en behulpzaam en doordat het theater verder leeg is (ivm vakantie) kunnen we ons helemaal in ons eigen coconnetje hullen.

De repetities en montage gaan dan ook goed. Er worden grote stappen gemaakt en iedereen is scherp en draagt z’n steentje bij. Zei ik Steentje? Ik bedoel: iedereen draagt zijn hunnebedkei bij:

De kostuums zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Het beeld en decor zowel als de rekwisieten worden door Team Theun geperfectioneerd. De techniek bouwt, veegt, belicht, schuurt, last en soldeert, zodat ook de technische machinerie van deze grote-zaal productie als een geoliede tractor doorjakkert. De acteurs, aXolot en insprekers stellen zich dienstbaar en meedenkend op in deze enerverende montageweek. Her en der worden darlings gekilled, maar de pareltjes die ervoor terug komen maken dit een hele vruchtbare periode. De productionele helden zorgen niet alleen voor goede verzorging met lekker eten, snoeperij en overnachtingsplaatsen, maar ook voor last-minute kinderen om mee te repeteren, kippen om mee te repeteren en een compliment hier en daar. En Jetse lijkt een dag en nacht doorwerkende ideeënmachine. Kortom, ik ben mega enthousiast over de eerste helft van deze montage en ik wens iedereen een hele goede rustdag vandaag.

Tip van de week

De artistiek directeur van HZT, Piet Menu, vroeg me expliciet om een tip van de week en wie ben ik dan om die niet enthousiast te verschaffen. Deze week zal ik een toepasbare tip proberen te geven. Want sommige van mijn tips kun je enkel opvolgen als je er de tijd voor hebt. Voor de tip van vandaag heb je komende week sowieso de mogelijkheid.

Cafe de Kroon. Boulevard 84 in Roosendaal.

Het is wellicht een buurtcafé met een wat ouder Brabants publiek, maar desalniettemin beregezellig na een dag monteren. Ze schenken er een lokaal gebrouwen pils dat makkelijk het maagje in klotst. Een perfecte plek voor artistieke napraatmogelijkheden en gezellig wauwelarij. De muziekstijl die er over de speakers klinkt wisselt. Van André Hazes en Frans Bauer tot America en Bruce Springsteen. Van Abba en Queen tot… ach verzin het zelf maar.

WEEK 8

We waren afgelopen week met de hele cast en crew bij TAZ in Oostende voor de eerste echte try-outs. Ik durf te zeggen dat die erg leerzaam en waardevol waren. De zaal was telkens goed gevuld. Er is nog wel wat werk te verrichten, maar met vertrouwen gaan we nu terug naar Tilburg voor de laatste loodjes.

Ik Tilburg zullen we logistiek-technisch nog het een en andere moeten onderzoeken. Vooral omdat in de tournee met BSN nummers gewerkt wordt en we veel moeten documenteren voor de arbeidsinspectie. Maar het systeem dat Anne-Marie, Marijn en Yvette hebben ontwikkeld werkt erg goed, dus ik heb er vertrouwen in.

Qua techniek was het prettig om alvast in een kleine schouwburg als De Grote Post te werken. De ploeg kreeg het passend en dat is, vind ik, goed gelukt. Tilburg is weer van normaal formaat, dus daar verwacht ik winst. Ik wil deze week toch Emile even een eervolle vermelding geven in deze update: de eerste bouwdag heeft de beste man tot 01.00 uur zitten programmeren om de volgende dag weer om 10.00 uur achter de lichttafel te zitten en door de standen heen te werken. Aansluitend draaide hij scherp de voorstelling. Uiteraard roem ik de rest van de technische ploeg ook, maar in Oostende vooral Emile.

Tip van de Week:
Noorderplantsoen Groningen
We naderen het einde van de eerste fase van ons proces. Dat wil zeggen dat we met ons achterhoofd al langzaam richting de tournee mogen gaan denken, om de nodige voorbereidingen te treffen voor het reizen door het land. Daarom heb ik een tip die toepasbaar gaat zijn wanneer we in de prachtige stad Groningen staan. Een tip die wellicht meer voor het kind in ons. Het is namelijk zo dat in het Noorderplantsoen onlangs een Charizard is gevangen. Het stikt in het park dan ook van de Pokemon Go! spelers. Dus, heb je tijdens de toer een momentje en speel je het spelletje, fiets dan even snel door het plantsoen. Wellicht vang je iets moois.

Maar het einde van deze fase van ons proces wil voor sommige anderen zeggen: bijna vakantie. En voor die mensen heb ik één en dezelfde tip: Het Noorderplantsoen in Groningen. Daar is namelijk het internationale podiumkunstenfestival Noorderzon. Ik roemde al eerder Festival der Aa. Festival Noorderzon is haar grote Groningse broer. Check het even op hun site, er staat veel moois en de sfeer is altijd goed.

Dus dat.