reuzenactie #ikwilwelcultuur

Theatrale blokkade bij het provinciehuis

Op vrijdag 15 mei 2020 was het zo ver. Een grote berg theaterstoelen uit diverse theaters werden opgestapeld voor de entree van het provinciehuis. Alsof ze door een shovel bij elkaar werden gekwakt. Een theatrale blokkade. Twee reuzen zochten tevergeefs hun stoelen met een geplaceerd kaartje voor de voorstelling. Wanhopig en teleurgesteld dropen ze af.

Het was de actie van de Kunst van Brabant, een vereniging die de belangen van Brabantse kunstenaars en culturele organisaties behartigt. Met dit beeld schetst de Kunst van Brabant een metafoor voor wat het Brabantse publiek te wachten staat als de voorgenomen plannen doorgevoerd worden. De actie is tot stand gekomen door Jetse Batelaan (Theater Artemis) en Piet Menu (Het Zuidelijk Toneel) die samen tekenden voor het concept. Actrice Wendell Jaspers vervulde de rol van een van de reuzen. De actie werd ondersteund door velen en gerealiseerd met de inzet van de productieafdelingen van Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel, Theater aan de Parade en ZZP’ers werkzaam voor diverse festivals.

De ongerustheid over de consequenties voor het culturele veld van het bestuursakkoord tussen VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant is groot. De actie is een eerste stap richting de bijstelling van het beleid. Na twaalf uur vergaderen werd door de nieuwe coalitie besloten om het woord ‘cultuur’ toe te voegen aan de portefeuille ‘Vrije tijd, cultuur en sport’. De geplande bezuinigingen voor de komende jaren zijn onveranderd gebleven. Een petitie van de Kunst van Brabant voor het behoud van de Brabantse cultuur is in twee dagen reeds meer dan 15.000 maal ondertekend.

Teken de petitie hier!

Pers over de reuzenactie

De reuzenactie bleef niet onopgemerkt. Zie hier een lijst met reportages en artikelen over de actie.

Reportage NOS

Reportage DTV

Theaterkrant

Reportage De Volkskrant

Liveblog Omroep Brabant

– Reuzenactie bij M

Theater Artemis - Whatsapp image 2020-05-16 at 10.51.05
Voorpagina Brabants dagblad, 16 mei 2020
Theater Artemis - Whatsapp image 2020-05-16 at 09.53.41
Artikel De Volkskrant, 16 mei 2020