Theater Artemis wil wel cultuur!

’s-Hertogenbosch, 14 mei 2020

Net nu de wereld weer voorzichtig versoepelt is donderdag 7 mei het programma van het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant bekend gemaakt. Het bestuur (VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant) heeft laten weten dat iedereen die cultuur in Brabant mogelijk maakt zich de komende drie jaar moet voorbereiden op de afbouw van cultuur als provinciale kerntaak.

In het bestuursakkoord formuleren zij dit als volgt:

‘Samenwerkende partijen die nu provinciale subsidie ontvangen, voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties, richting het ‘nieuwe normaal’ van na 2023.’

Wat dit ‘nieuwe normaal’ in gaat houden, weten we nu nog niet, maar duidelijk is wel dat dit bestuur geen groot belang hecht aan het rijke culturele leven in onze provincie en inzet op flinke besparingen. Veelzeggend is ook dat in het nieuwe college geen plek meer is voor een ‘Gedeputeerde voor Cultuur’. Cultuur is nu onderdeel geworden van de portefeuille ‘Vrije Tijd, bestuur en veiligheid’ in handen van Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant.

Voor ons als gezelschap is dit een verbijsterende en beangstigende ontwikkeling. Dit jaar vieren wij ons 30-jarig jubileum. Onze oprichting hebben we te danken aan de provincie. Verre voorgangers van dit nieuwe provinciebestuur vonden het belangrijk dat er ook in deze provincie hoogwaardig theater gemaakt ging worden voor een jong publiek. En dat hebben we de afgelopen 30 jaar, met belangrijke steun vanuit de provincie, met veel liefde gedaan. En daar gaan we graag nog heel veel jaren mee door.

Samen met de rest van het professionele culturele veld in Brabant zijn wij in shock. Hoe is het mogelijk dat Noord-Brabant, die notabene de ambitie had om culturele hoofdstad van Europa te worden, plotsklaps een belangrijk deel van haar makers, zzp’ers, culturele instellingen en gemeentes schaamteloos aan de kant lijkt te schuiven? Daarnaast wordt de corona-crisis in het akkoord te pas en te onpas gebruikt als laf excuus voor de geplande bezuinigingen en besluiten.

Op vrijdag 15 mei om 10:30 is er een #ikwilwelcultuur livestream te volgen via STRP!.

De zinspelingen in het bestuursakkoord prikkelden absurdistisch rap-artiest Frenchfrieswraps dermate dat hij samenwerking zocht met Theater Artemis. Luister hier zijn nieuwste track:

FRENCHFRIESWRAPS FEATURING JETSE BATELANIOW // TEARS IN BRABANT #rap #dekunstvanbrabant #ikwilwelcultuur #art #emotional #belgiumlovesbrabant #professional #frenchfrieswraps #together #spreadlove