Theaterprijs 2015 Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant voor Jetse Batelaan

Theaterprijs voor Jetse Batelaan "theatermaker die het verschil maakt"

Bij het toekennen van de theaterprijs heeft de jury expliciet gekeken naar autonoom kunstenaarschap. De jury van de vierjaarlijkse theaterprijs heeft daarom gekozen voor een theatermaker die het verschil maakt, `de gedroomde theatermaker’: Jetse Batelaan, regisseur en artistiek leider van Theater Artemis.

Jetse Batelaan gebruikt een eigen, radicale, theatertaal met filosofische inslag. In zijn weergave van alledaagse situaties gaan absurdisme en abstractie hand in hand. Zijn werk is ontregelend en anarchistisch, activeert het publiek en inspireert jonge makers.
Met melancholie en mededogen beschouwt Jetse Batelaan de ploeterende mens. Hij toont de mens in zijn onvermogen en zijn lelijkheid, maar verliest de warmte en de compassie daarbij niet uit het oog.

Sinds 2013 is Batelaan artistiek leider van Theater Artemis ’s-Hertogenbosch. In zeer korte tijd heeft Jetse Batelaan zijn stempel weten te drukken op de activiteiten van Theater Artemis. Dat belooft veel voor de toekomst. Niet alleen voor het gezelschap, haar producties en de invloed op het publiek, maar ook voor de uitstraling naar het theaterlandschap in Noord-Brabant en daarbuiten. Want Jetse Batelaan heeft het vermogen te binden en te verbinden.

De prijs bedraagt €10.000, een door de kunstenaar vrij te besteden geldbedrag.

Samenstelling jury
Allies Swinnen, adviseur, innovator, trainer/coach, juryvoorzitter en bestuurslid PBC-Fonds N-B
Martine Manten, Dramaturg Nationaal Toneel
Viktorien van Hulst, directeur Theaterfestival Boulevard
Jur van der Lecq, sectorleider Theater Fontys Hogeschool voor de Kunsten
Ad van den Kieboom, redacteur bij Literaire Uitgeverij De Geus en bestuurslid PBC-Fonds N-B

(Bron: Persbericht Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant)