Voor dat 'ie weg is: I like school and school likes me

bijzondere presentatie nog tot 12 mei te zien het Design Museum Den Bosch

Kom nog snel eens langs in het Design Museum Den Bosch! Want daar, in het auditorium, presenteren we iets spannends en speciaals! Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het edgy kunstproject I like school and school likes me. Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten. I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of een dialoog? Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire.

Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I like school and school likes me, die tot en met 12 mei te zien is in het auditorium van het Design Museum. Zie hieronder de trailer.

Op 5 april werd de tentoonstelling feestelijk geopend op het mini-festival NABLIJVEN. In plaats van dat de kunstenaar naar school kwam, kwam de school naar de kunst en werd het auditorium omgetoverd tot expositie ruimte door de leerlingen. Kunstenaars die meededen aan I like school and school likes me deden elk een performance en er werd afgesloten met karaoke.

I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

De performance van Joseph Beuys uit 1974: I like America and America likes me vormt voor Liesbet Swings – educatiemaker bij Theater Artemis en initiatiefnemer van het project – een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit hun respectievelijke achtergronden gingen Theater Artemis en Design Museum Den Bosch op zoek naar tien verwante (performance)kunstenaars of ontwerpers die zich wilden laten inspireren tot een vrije herinterpretatie van het werk, met een middelbare school als locatie.

I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van die performance waar een kunstenaar drie dagen non-stop op een middelbare school verblijft. Vanuit diens artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeert deze een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop?
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van de Provincie Brabant en Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Van april 2017 t/m januari 2019 vond I like school and school likes me in het grootste geheim plaats op middelbare scholen in Eindhoven, Wolvega, Amsterdam, Culemborg, Oostende (B), Zuid-Scharwoude en Best.

Meer informatie via: https://designmuseum.nl/tentoonstelling/ilikeschool/