Woestzoeker wint eerste prijs in Duisburg

Woestzoeker wint eerste prijs in Duisburg

Zondag 17 februari 2019 heeft Woestzoeker, de voorstelling die we samen maakten met Theater Antigone, de eerste prijs gewonnen op het Nederlands-Duitse Kinder- en jeugdtheaterfestival KAAS & KAPPES. Een vierkoppige jury koos de theatertekst van schrijversduso Jan Sobrie en Raven Ruëll als de beste uit 107 inzendingen. Er dongen gezelschappen mee uit Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Zwitserland. De jury looft Woestzoeker om de emotionele en toch humoristische tekst die uit het leven gegrepen is en je meeneemt in de magische denkwereld van twee kinderen.

Uit het juryrapport

Woestzoeker is opnieuw een originele theatertekst van schrijversduo Sobrie en Ruëll, dat in 2015 al het succesvolle Bekdichtzitstil uitbracht. Met de tekst van Woestzoeker raken ze opnieuw een belangrijk thema aan: de groeiende armoede bij families en hoe die het leven van  kinderen beïnvloedt. Een sociaal-realistisch thema, met de school als pijnlijke, koude omgeving, die de sociale ongelijkheid bestendigt of zelfs nog vergroot. De thema’s armoede, klassenvorming en uitsluiting worden helder en concreet gemaakt, zonder plat te worden. De emotionele en humoristische tekst is niet enkel uit het leven gegrepen, maar nodigt de lezer uit om mee te stappen in het magische denken van de twee kinderen. Hun problemen zijn complex en pijnlijk, en ze zetten de toeschouwer aan tot nadenken over de kinderen in zijn eigen omgeving.

De taal van Sobrie en Ruëll is grotesk en theatraal. Soms poëtisch en in fantasierijke beelden gevat, dan weer direct en alledaags. De jury was ontroerd door de tekst en meent dat het thema armoede hier echt wordt verteld en getoond, zodat het stuk met beide voeten in de actualiteit staat. Belangrijk om te zien voor een jong publiek en zeker ook voor volwassenen. Een indrukwekkende tekst, die het verdient om in het Duits vertaald worden en hopelijk ook vaak gespeeld zal worden voor het Duitse publiek.”

OVER KAAS & KAPPES

Het Kaas & Kappes-festival is een kinder- en jeugdtheaterfestival dat in 1998 werd opgestart. Het doel van de auteursprijs is om theatermakers aan te moedigen voor een jong publiek te werken en schrijven. Daarnaast willen de organisatoren de ontwikkeling en kwaliteit van theaterteksten voor kinderen en jonberen bevorderen. De uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse professionele auteurs speelt een belangrijke rol bij het uitbouwen van een spannend, verrassend en inhoudelijk sterk jeugd- en jongerentheater.