Zilveren Krekel voor Het Verhaal van het Verhaal

Het verhaal is nog lang niet uitgelezen

De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft de eerste Zilveren Krekels bekendgemaakt: drie voorstellingen winnen de prijs in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’. Het Verhaal van het Verhaal (8+) van Het Zuidelijk Toneel en Theater Artemis is één van deze producties.

De Jury

De jury over Het Verhaal van het Verhaal: ‘Wachten was nog nooit zo leuk als bij Het Verhaal van het Verhaal van Jetse Batelaan. Van oermens tot mediaster, waar ben je zonder verhaal? Fascinerende losse eindjes vormen de rode draad in een theaterbeleving die zich moeilijk laat navertellen maar die onweerstaanbaar is.’

Op naar goud

Alle Zilveren Krekels maken kans op de Gouden Krekels die op 15 september 2019 worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ ontvangen de voorstellingen Martin Luther King (8+) van Urban Myth, Theater de Krakeling en Stip Theaterproducties, Motors (14+) van 155 en Het Verhaal van het Verhaal (8+) van Theater Artemis en het Zuidelijk Toneel een Zilveren Krekel 2019.

Het Verhaal van het Verhaal nog te zien

Eerder dit jaar werd Jetse Batelaan al door de Biënnale van Venetië bejubeld met de Zilveren leeuw, voor jong talent in de podiumkunsten als theatermaker van innovatief jeugdtheater. Het Verhaal van het Verhaal is op 22 juli de openingsvoorstelling op de Biënnale dit jaar. Ook is de voorstelling nog te zien in de Stadsschouwburg Utrecht op Festival Tweetakt op 13 april.

De Zilveren Krekels

De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD-Jeugdtheaterprijs bestaat al sinds 1977 en droeg tot 2001 de naam van Hans Snoek. Van 2001 tot 2005 werd de prijs in samenwerking met Vlaanderen uitgereikt onder de naam 1000Watt-prijs. In 2005 werden de prijzen omgedoopt tot de huidige Krekels.

In 2018 viel regisseur Jetse Batelaan ook al in de prijzen en ontving hij twee Zilveren Krekels voor De Onzichtbare Man (Theater Artemis) én KID., een coproductie van BOG., HETPALEIS en Het Zuidelijk Toneel.

VSCD-Jeugdtheaterjury

De VSCD-Jeugdtheaterjury 2019 bestaat uit Tineke Maas (juryvoorzitter, directeur De Goudse Schouwburg), Hans Smit (journalist), Katinka Enkhuizen (programmeur Theater Rotterdam), Urmie Plein (actrice), Alex Mooren (programmeur Theater Castellum), Hillechien Steenbruggen (programmeur Schouwburg Het Park) en Nasim Miradi (theatermaker).

Grote felicitaties naar onze collega-krekelwinnaars: Urban Myth, Stip theaterproducties, Theater de Krakeling, 155, Jibbe Willems (Theatergroep Kwatta), Marlyn Coetsier en Marlies Schot (Tg. Winterberg en Stip Theaterproducties). Tot 15 september en fingers crossed!