ACTIEGROEP

Koppeling gekopieerd

Actievoeren = kunst!

Heb jij ideeën voor een beter kinderleven? Droom je van een mooiere wereld? Heb je  wensen, klachten en dromen én wil je dat de wereld dat weet? 
 
Onder het motto ‘actievoeren is kunst’ mag je al je eigen-wijs-heid in de strijd gooien om jouw ideeën, en dat van de andere kinderen in de groep, een podium te geven. Vind je het leuk om je stem te verheffen? Of om spandoeken te knutselen en grote dingen te bouwen? Ondersteund door een beeldend kunstenaar en een theaterdocent van Theater Artemis werk je toe naar een multidisciplinaire actie: de straat op… ACTIE!!! 

 

Koppeling gekopieerd

Ik zie dat hij hier veel zelfvertrouwen krijgt, wat hij op school en op de sportclub mist. Ik denk omdat hij weet dat hij hier zichzelf mag zijn.

Een ouder van een van de actievoerders

Koppeling gekopieerd

Tijd voor actie!

Er zijn tot nu toe 5 acties gevoerd in 2017 en 2018. Steeds met een groepje kinderen op woensdagmiddag:

 

#1 GEWOON IS OK

#2 NIEMAND MAG DOOD

#3 DE WERELD RAAKT VOL

#4 ALLES MOET EETBAAR ZIJN

#5 WIJ WILLEN MEER aandacht, uitstapjes, tijd, liefde

 

Koppeling gekopieerd

ACTIE! VOOR SCHOLEN

In seizoen 2018-2019 zetten wij dit project voort met klassen onder de titel: ACTIEVOEREN IS KUNST

In een dag werkt een klas (groep 3 – 7)  toe naar een ACTIE.

OPBOUW van de dag

  • Kinderen en kunstenaars kiezen samen een onderwerp en onderzoeken het ‘thema/de klacht’ en de context ervan. Hiervoor worden theatrale werkvormen ingezet. We vragen kinderen naar hun kijk op het leven, hun stad en de wereld. We vragen naar hun zorgen, wensen, dromen, idealen en oplossingen.
  • Het thema wordt uitgewerkt, actievaardigheden worden getraind en er worden attributen gebouwd om in te zetten bij de actie. Daarbij spelen fantasie en verbeelding een grote rol: een simpele gedachte wordt binnen een aantal uren vol verbeeldingskracht omgetoverd tot een ACTIE. De kunstenaars reiken materialen en faciliteiten aan: welke theatrale vormen zetten we in bij ons protest? Welke beelden en teksten verduidelijken onze boodschap? We brengen een  grote kist met materialen mee, die meteen uitstraling geven aan de actie: herkenbaar, ruig, krachtig.
  • In de middag: ACTIE!! De school uit, de straat op; als een theatraal en beeldend gebaar in confrontatie met de omgeving en de volwassenen. Voorbijgangers worden uitgenodigd om te reageren of mee te doen. Het protest mag immers niet ongemerkt voorbij gaan, maar het moet ontroeren, wakker schudden of aan het denken zetten. ACTIE!!

Het is niet braaf, wel vol bevlogenheid. Het samen opkomen voor een doel, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

meer informatie: mail naar erica@artemis.nl