I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

Koppeling gekopieerd

10 kunstwerken die ontstaan in de ontmoeting tussen 10 kunstenaars en 10 middelbare scholen

Een kunstenaar verblijft 3 dagen non-stop op een middelbare school. Een kunstproject voor het voortgezet onderwijs op het snijvlak van theater, beeldende kunst en performance kunst. Een samenwerking tussen het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Theater Artemis.

 

In mei 1974 vloog Beuys naar New York en werd per ambulance naar de plaats van de ‘Aktion’ gebracht: een kamer in de Rene Block Gallery op East Broadway. Beuys lag op een brancard gehuld in vilt. Hij deelde deze kamer drie dagen met een wilde coyote genaamd ‘Little John’, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. De kunstenaar herhaalde dezelfde reeks handelingen, de blik steeds gefocust op het dier, of sloeg de deken om zich heen om de figuur van een herder met zijn stok te suggereren. Aan het einde van de drie dagen omhelsde Beuys de coyote en werd mee teruggenomen naar het vliegveld.

 

Een kunstenaar neemt zijn intrek in een middelbare school. Op een publieke, in het oog springende plek in het gebouw slaat hij zijn kamp op. Gedurende drie dagen (en nachten) overleeft hij in deze nieuwe omgeving. Vanuit zijn artistieke eigenheid, zijn dagelijkse beslommeringen en met de performance van Beuys in het achterhoofd probeert hij een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop? Ontstaat er een toenadering tussen de  leerlingen en deze vreemde indringer of verkiezen ze de veilige kant van de vertrouwde omgeving?

 

Van 3 t/m 5 april 2017 vond de pilot plaats in het Van Maerlantlyceum Eindhoven met kunstenaar Gerard Herman. Dit was de eerste in een reeks van tien, met telkens een andere kunstenaar in een andere middelbare school. Er werd een documentaire gemaakt door Melanie Pardoel. Zie hieronder.

Interesse in dit project op je school? Mail naar erica@artemis.nl

 

Koppeling gekopieerd