I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

Koppeling gekopieerd

Wat ontstaat er als kunstenaar en school elkaar ontmoeten?

Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het edgy kunstproject I like school and school likes me. Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten. I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of een dialoog? Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire.

Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I like school and school likes me, die tot en met 12 mei te zien was in het auditorium van het Design Museum.

Koppeling gekopieerd

I like school and school likes me

De performance van Joseph Beuys uit 1974: I like America and America likes me vormt voor Liesbet Swings – educatiemaker bij Theater Artemis en initiatiefnemer van het project – een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit hun respectievelijke achtergronden gingen Theater Artemis en Design Museum Den Bosch op zoek naar tien verwante (performance)kunstenaars of ontwerpers die zich wilden laten inspireren tot een vrije herinterpretatie van het werk, met een middelbare school als locatie.

I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van die performance waar een kunstenaar drie dagen non-stop op een middelbare school verblijft. Vanuit diens artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeert deze een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop?
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van de Provincie Brabant en Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Van april 2017 t/m januari 2019 vond I like school and school likes me in het grootste geheim plaats op middelbare scholen in Eindhoven, Wolvega, Amsterdam, Culemborg, Oostende (B), Zuid-Scharwoude en Best.

Koppeling gekopieerd

I like America and America likes me

In mei 1974 vloog Joseph Beuys naar New York en werd per ambulance naar de plaats van de ‘Aktion’ gebracht: een kamer in de Rene Block Gallery op East Broadway. Hij deelde deze kamer drie dagen met een wilde coyote genaamd ‘Little John’, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. De kunstenaar herhaalde dezelfde reeks handelingen, de blik steeds gefocust op het dier. Aan het einde van de drie dagen omhelsde Beuys de coyote en werd mee teruggenomen naar het vliegveld.

Koppeling gekopieerd

Koppeling gekopieerd

Koppeling gekopieerd

Koppeling gekopieerd

Koppeling gekopieerd

Koppeling gekopieerd