HET KONINKLIJK MUSEUM VOOR INTERESSANTE KUNST

TWEETAKT Fort Ruigenhoek, Groenekan

Koppeling gekopieerd

Een kunsttentoonstelling die de kunstwereld op zijn grondvesten zal laten schudden

Toen Jetse een jaar of 8 was, ging hij met zijn ouders naar een kunsttentoonstelling op fort Asperen. Hij was een nieuwsgierig jochie en vond het wel interessant allemaal. Toen hij ergens een touw zag hangen legde hij er een ingewikkelde knoop in, een beetje artistiek. Hij was benieuwd wat de reacties zouden zijn. Misschien vond iemand het wel mooi.

 

Op het fort liep een meneer steeds heel interessant te doen over kunst, tegenover zijn vriendin. Tot Jetse’s verbijstering vertelde hij opeens ook een heel gewichtig verhaal over de knoop die Jetse net in dat touw had gelegd. Hij dacht dat het kunst was! Viel die man even door de mand. Hij wist er blijkbaar niks van.

 

Jetse Batelaan is nu 38 en theatermaker. Als theatermaker stelt hij eigenlijk steeds de vraag: wat is theater? Dat levert bijzondere en vaak grappige voorstellingen op, waarvan de meeste ook op Tweetakt te zien waren (dit jaar ook weer). Tweetakt heeft hem uitgenodigd om dit jaar ook beeldende kunst te maken. Dus nu stelt hij die vraag over beeldende kunst: wat is kunst? Wat kan het zijn? Kun je het zelf bepalen? Kunnen gewone dingen beeldende kunst zijn: tekstbordje erbij, vitrine eroverheen en klaar ben je? Is dat het?

 

Als kind voelde Jetse het al: volwassenen hebben autoriteit, dus ze moeten geen onzin gaan verkopen en zeker niet over kunst. Met Het koninklijk museum voor interessante kunst wil hij dat iedereen open naar kunst gaat kijken, want misschien is kunst wel iets anders dan wat je van tevoren bedacht had. Jetse heeft dus geen hekel aan kunst. Hij stelt er gewoon wat vragen bij, in de vorm van een museum.

 

Koppeling gekopieerd

Agenda

 • Er zijn op dit moment geen voorstellingen
 • Toon alle gespeelde voorstellingen

  Koppeling gekopieerd

  AUDIOTOUR

  Bij de tentoonstelling is ook een audiotour beschikbaar, ingesproken door Jetse Batelaan in het Nederlands en in het Engels. Download deze hier (9,5 MB, 20 minuten)

   

  Koppeling gekopieerd

  Op het unieke Fort Ruigenhoek is van alles te beleven!

  Alle kunstwerken en voorstellingen op Fort Ruigenhoek zijn vrij toegankelijk met een toegangskaart voor het fort. Entreeprijs voor Fort Ruigenhoek is voor volwassenen €8 en voor kinderen €5 (0-3 jaar gratis). Toegangskaarten zijn te koop bij de kassa van het fort.

   

  Om zeker te zijn van een plekje voor de voorstelling, is het ook mogelijk online in de voorverkoop al een kaartje te bestellen. Deze bestelling geldt tevens als toegangskaart voor het fort; de prijs is dezelfde als de toegang voor het fort. Op Fort Ruigenhoek kan alleen met PIN betaald worden.

  Koppeling gekopieerd

  Alles kan kunst worden, is het motto van deze vrolijke jeugdkunstroute

  “Misschien moet Rijkswaterstaat toch Batelaans audiotour beluisteren. Zijn idee van een reuzenkleuter met afstandsbediening bij een klaverblad van snelwegen is serieus een overweging waard.”

   

  Annette Embrechts,
  de Volkskrant