ACTIEVOEREN = KUNST

kunstproject op school - PO groep 3 t/m 7

Hebben jullie ideeën voor een beter kinderleven? Dromen jullie van een mooiere wereld? Willen jullie dat de wereld dat weet?
Een klas werkt een dag samen met een theaterdocent en een beeldend kunstenaar. Als afsluiter trekken de leerlingen de straat op en voeren actie voor hun ideeën, wensen, klachten en dromen!

Het is niet braaf, wel vol bevlogenheid. Het samen opkomen voor een doel, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

De dag begint met samen bouwen: we verbouwen de klas tot clubhuis. Dan wordt er geoefend met allerlei actievormen: scanderen, lopen in groepen, vaandelzwaaien, strijdliederen zingen. Theatraal en krachtig. We brengen een grote kist met materialen mee, die meteen uitstraling geven aan de actie: herkenbaar, ruig, krachtig.

De kinderen en kunstenaars kiezen samen een onderwerp en onderzoeken het ‘thema/de klacht’ en de context ervan. We vragen kinderen naar hun kijk op het leven, hun dorp/stad en de wereld, naar hun zorgen, wensen, dromen, idealen en oplossingen.

Het thema wordt uitgewerkt. We bouwen attributen om in te zetten bij de actie. Fantasie en verbeelding spelen een grote rol: een simpele gedachte wordt vol verbeeldingskracht omgetoverd tot een ACTIE. Hierbij reiken de kunstenaars materialen en faciliteiten aan: welke theatrale vormen zetten we in bij ons protest? Welke beelden en teksten verduidelijken onze boodschap?

In de middag: ACTIE!!! De school uit, de straat op; als een theatraal en beeldend gebaar in confrontatie met de omgeving en de volwassenen. Voorbijgangers worden uitgenodigd om te reageren of mee te doen. Het protest mag immers niet ongemerkt voorbij gaan, maar het moet ontroeren, wakker schudden of aan het denken zetten. ACTIE!!!

Theater Artemis - Actievoeren = kunst, actie 2

Acties tot nu toe:

#1 GEWOON IS OK

#2 NIEMAND MAG DOOD

#3 DE WERELD RAAKT VOL

#4 ALLES MOET EETBAAR ZIJN

#5 WIJ WILLEN MEER

#6 GEEF ONS RUST

#7 KINDERSALARIS

#8 AARDIG ZIJN

#9 WIJ POEPEN MEER ZEBRA…PADEN

#10 WIJ WILLEN MEER FLUTHUTLOLIETEDDYBEERKIWICHOCOLADEBROODJEKIKOPEPERNOOTFRIKANDELKROKETKRAALOLLYPOPKIWIKNAKWORSTFRIKANDELCHOCOLADEREEPTRAMPOLINELOLLYPOPKOMSKITKARVIEZERIKREUZENGUMMYBEERVIEZEBILLENPEPERNOTENREGENFRIETSOEPFRIETFRIKANDELFRUITCHOCOLADELETTERTREKDROPLOLLY ROEPEN ZONDER DAT JULLIE BOOS WORDEN!

#11 WIJ WILLEN ALLES OPSNUIVEN

#12 WIJ WILLEN WENSEN OM HET WENSEN

#13 WIJ WILLEN NOOIT MEER SLAPEN, ALLEEN MAAR UITSLAPEN

#14 DE JONGERENVERSCHRIKKER

#15 IRRITATIE? JA, DUHU!

“De klas werd omgetoverd tot een actiehuis. Gedurende de dag hebben de leerlingen gefilosofeerd, gediscussieerd en gepresenteerd over waar zij actie over wilden voeren. Uiteindelijk is daar één actie uit voortgekomen. Zo konden de leerlingen zelf borden, totempalen en slogans bedenken. Aan het eind van de dag gingen we echt de straat op om actie te voeren. Aan de gezichten van de leerlingen te zien hebben ze een hele fijne dag gehad, die heel goed paste in onze IPC-methode.”- Leerkracht in De Rips