I LIKE SCHOOL AND SCHOOL LIKES ME

kunstproject - VO - afgerond

Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het edgy kunstproject I like school and school likes me. Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten. I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of een dialoog? Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire.

Een aantal van deze documentaires zijn hieronder te bekijken om het gesprek over de ontmoeting tussen kunst en onderwijs blijvend te voeden.

De performance van Joseph Beuys uit 1974: I like America and America likes me vormt voor Liesbet Swings – educatiemaker bij Theater Artemis en initiatiefnemer van het project – een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit hun respectievelijke achtergronden gingen Theater Artemis en Design Museum Den Bosch op zoek naar tien verwante (performance)kunstenaars of ontwerpers die zich wilden laten inspireren tot een vrije herinterpretatie van het werk, met een middelbare school als locatie.

I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van die performance waar een kunstenaar drie dagen non-stop op een middelbare school verblijft. Vanuit diens artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeert deze een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop?

Documentaires