Liefdesproject

kunstproject - hele basisschool
Theater Artemis - Dit is het liefdesproject van theater artemis fotograaf theater artemis

In het voorjaar van 2019 werkte Theater Artemis met 515 leerlingen en 40 leerkrachten van KC de Kameleon en KC Boschveld en 11 kunstenaars aan een project over Liefde. Na een periode van kennismaken, lonken en flirten ontmoetten de scholen elkaar op de Parade in ‘s-Hertogenbosch voor een spannende eerste date.

In het voorjaar van 2021 hopen we het project opnieuw uit te voeren in een andere stad.

Na De kinderen die alles weten (2015), een project geïnspireerd op ‘Geloof’ met een basisschool in Beek en Donk en Hallo Dampkring (2017), een interactieve voorstelling in het kader van ‘Hoop’ op Oerol Festival en Theaterfestival Boulevard was het tijd voor de ‘Liefde’!

In ons geliefde en allerprachtigste Den Bosch liggen twee basisscholen: KC Boschveld en KC De Kameleon. Ze wisten niks af van elkaars bestaan. Nog niet. Elk afzonderlijk gingen ze aan de slag, onder leiding van beeldend kunstenaars, theatermakers, theaterdocenten, een schrijver en een muzikant. Op zoek naar het antwoord op de vraag: ”Hoe zouden we er uitzien, als we met de hele school één persoon waren?”

Maar alleen is ook maar alleen. Hallo! Is daar iemand?! Via een contactadvertentie in het lokale huis-aan-huisblad zochten ze verkering. Dat lukte! Tussen De Kameleon en Boschveld ontstond verliefdheid, die zich onder het toeziend ook van de reporters van het Liefdesjournaal snel ontwikkelde.

De leerlingen maakten ringtones, love songs en romantische affiches. Een postduif bracht een vier meter lange liefdesbrief van Boschveld naar De Kameleon. Die gaf antwoord in het enorme liefdesgedicht ‘Smoor’, dat in alle vroegte aan het dak van Boschveld werd gehangen. Ze maakten opperwezen Henk [de Kameleon] en een vurige draak [Boschveld]. Ook waren ze een bonkend hart, longen, zwevende ribben, darmen en vingernagels [Kameleon] en een orkest met megafoons en trommels [Boschveld], dat onaangekondigd een liefdesconcert op de andere school verzorgde.

Documentaire Liefdesproject

“Wat een verrijking om jullie even in de school te hebben gehad! Het was deze weken echt even anders dan anders. Jullie samen brengen veel: vrolijkheid, gekke vragen, (levens)ervaring, bijzondere kleding, toffe kapsels, andere instrumenten, het out of the box denken, beweging, reuring, leuke gesprekjes tussendoor, ideeën, muziek, een atelier én Henk.”
-Leerkracht BS De Kameleon

KUNSTENAARS: ERIC ALINK, JETSE BATELAAN, MAARTEN BEL, HENK CLAASSEN, IRENE GEURTS, KEIMPE DE JONG, FLEUR VAN RIJN, LIESBET SWINGS, MAIKEL VEERMAN, RIENEKE DE VRIES, WILLEMIJN ZEVENHUIJZEN

Dit project werd mede mogelijk gemaakt met steun van het Cultuurfonds van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

We onderzoeken de mogelijkheden om dit project te herhalen in andere steden, met lokale partners, kunstenaars en fondsen.