BONTE AVOND VAN BODYBUILDERS 12+

Een beleefde musical over mensen die ontzettend hun best doen

Jetse Batelaan maakte deze voorstelling samen met een hechte groep Rotterdamse kickboksers, stoere en innemende mannen in korte sportbroekjes met glimmende lijven en sixpacks om jaloers op te zijn. Er komen bakkers in voor, drugsdealers, maar ze zijn ook zichzelf. Ze zingen al hun dialogen met ingehouden stem en soms doen ze zelfs een dansje. Niet als een musicalster, maar gewoon zoals jij en ik dat zouden doen.

Bonte avond voor Bodybuilders werd in 2011 ontwikkeld als stadsproject voor het Ro Theater en draait om saamhorigheid, winnen en leren verliezen, buitenkant en binnenkant, pose en poëzie, verschijningen en verdwijningen. Al na negen avonden repeteren bleek de voorzichtige presentatie een doorslaand succes. Uitgebreid met een ‘spectaculaire’ toegift veroverden de kickboksers het ene festival na het andere, waaronder Tweetakt, Oerol en Theaterspektakel in Zürich. In 2014 presenteerde Jetse Batelaan deze voorstelling op Theaterfestival Boulevard, in de stad van zijn eigen gezelschap. Nu volgt de theatertournee en maakt de voorstelling deel uit van een theaterproject voor het voortgezet onderwijs.

“De binken, gespeend van iedere acteertechniek, tonen zich sterk in hun kwetsbaarheid. Alsof ze zich realiseren dat het dankbaarder is nederig de planken op te stappen dan overmoedig. Anders krijg je juist klappen, net als in de ring.”
– de Volkskrant
“Brengt het schaamrood op mijn kaken over verstoord verwachtingspatroon. Feilloos, absurd, prachtig!”
– Joep (bezoeker)
“De leerlingen vonden de voorstelling erg bijzonder en gingen zingend de deur uit.”
– Deborah (docent)
“Eén van mijn leerlingen is altijd erg druk en vindt het moeilijk om zijn aandacht ergens bij te houden. Daarom was het prachtig om te zien dat hij tijdens de voorstelling de hele tijd tegen andere zei dat ze hun mond moesten houden. Hij was echt heel geboeid door de voorstelling.”
– Carla (docent)
Theater Artemis - Ta_bonteavond_a2-03
Regie
Spel

Ferinio Asandikromo
Marie Groothof
Hannah van Lunteren
Raffaël Fernandes
Dexter van Herwaarden
Adam Lopes
Samir Lopes Alves
Daniël Monteiro
Luciano Monteiro
Dwayne Waterval

2e cast

Kevin Rodriques
Gio Maduro
Gordious File

Dramaturgie

Tobias Kokkelmans

Tekstbijdragen

Don Duyns

Productie

Anne Baltus

Ism

Monteiro Gym Rotterdam