DE KINDEREN DIE ALLES WETEN (Oosterhout)

Koppeling gekopieerd

EEN VRAAG, EEN PLEK, 3 KUNSTENAARS, LEERKRACHTEN EN HEEL VEEL KINDEREN

Van 11 t/m 22 april werken we samen met SBO De Wissel uit Oosterhout aan een nieuw artistiek educatie project. Onder leiding van 3 kunstenaars gaan we aan de slag rond een grote vraag. We gaan mijmeren, improviseren en schetsen op een inspirerend, avontuurlijke  plek buiten de school.

 

EEN VRAAG

Het project start steeds vanuit een vraag. Een levensvraag. Met die vraag verbinden we de typische nieuwsgierigheid van de kunstenaars aan die van de kinderen en wakkeren we hun onderzoekende geest aan. Alle deelnemers, kinderen, leerkrachten èn kunstenaars gaan in dit project proberen iets te doen dat ze zelf nog nooit gedaan hebben.

 

EEN PLEK

We gaan dit doen op een plek buiten de school. Die plek is best wel stoer. Hier kun je je eigen vertrouwde omgeving van op een afstandje beschouwen. Er is het atelier in de wagen van Theater Artemis. Een vrachtwagen met uitvouwbare oplegger die ruimte biedt aan zo’n 50 leerlingen.

 

3 KUNSTENAARS

Hier staat de taal van het beeld centraal en gebruiken we vooral onze handen. De beeldend kunstenaar is hier de centrale figuur. Er is een podium. Hier gebruiken we ons lichaam als medium en gaan we op zoek naar nieuwe vormen in spel, dans of ritueel. Een theatermaker initieert hier de activiteiten. En er is een kampvuur, een peinsplek. Hier kom je bij elkaar om te mijmeren en wie weet tot nieuwe inzichten te komen. Ons hoofd speelt hier de hoofdrol. Een filosoof is hier de mediator.

 

DE LEERKRACHTEN

De eigen leerkracht van de kinderen doet, uiteraard, mee aan het project. Hij/zij heeft de kunstenaars vooraf al leren kennen, tijdens een actieve studiemiddag. De leerkracht faciliteert het proces gedurende de twee dagen met zijn klas: hij/ zij kent de klas, de groepsdynamiek en brengt ook pedagogisch inzicht in. De leerkracht sluit aan bij de workshops, denkt en praat mee met de kinderen en helpt kinderen en kunstenaars elkaar te verstaan.

 

EN HEEL VEEL KINDEREN

Zoals de titel van het project doet vermoeden staan de antwoorden van de kinderen centraal. De manier waarop kunstenaars (en leerkrachten) inbreng van kinderen serieus nemen zorgt ervoor dat kinderen dit artistieke proces samen aangaan.

 

Het project duurt twee weken. Iedere twee dagen komen er ongeveer 65 leerlingen met hun leerkrachten om aan het werk te gaan.  Aan het eind is er steeds een doorgeefmoment voor de volgende groep. De hele school weet dat het project gaande is en leeft mee via beelden of verslagen vanaf de plek. Zo blijft iedereen betrokken.

 

Tijdens dit avontuurlijke project ontwikkelen we (kinderen, leerkrachten en kunstenaars samen) ons onderzoekend, creërend en reflecterend vermogen. Voor de school past het project in hun ambities voor Cultuureducatie, geformuleerd in het kader van De Cultuurloper.

 

Van 11 april tot en met 22 april zijn we in Oosterhout te vinden. In seizoen 2016-2017 voeren we het nog 7 keer uit. Interesse? Neem contact op met liesbet@artemis.nl of erica@artemis.nl.

Aan het eind van de twee dagen laten de leerlingen van SBO De Wissel in Oosterhout, trots zien wat ze gedaan hebben. Op het Slotjesveld is met linten een theater nagebootst. Ouders en nieuwsgierige Oosterhouters stromen toe.

BN de Stem

Koppeling gekopieerd