Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek

Over het vijanddenken van vroeger en nu

Hele generaties groeiden op met Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek. Ook op de makers maakte het boek een onuitwisbare indruk. Kruistocht. Heilige oorlog. Twintig jaar geleden lagen deze begrippen ver achter ons. Maar sinds elf september lopen wij in onze moderne spijkerbroek nieuwe kruistochten. En wie weet wat de toekomst brengt? Als Beckman haar boek nu had geschreven, wie zou dan haar hoofdpersoon zijn? Een geradicaliseerde jongen uit Amsterdam-West? Het kind van een boze PVV-stemmer? Kruistocht bekijkt Beckmans boek vanuit deze tijd. Een voorstelling over moed, vriendschap, kuddegedrag en de grote strijd tussen Oost en West.

“De vurige betogen waaieren alle kanten uit: van racistische agenten tot etnisch profileren bij de glijbaan. Zó zet je tieners aan het denken”
Het Parool
“Later als ik groot ben. Daar zijn ze naar op weg. Dat in contrast met die twee ouders die tegen de tijdgeest in proberen iets van het optimisme uit hun jeugd vast te houden in de opvoeding: dat raakt.”
Theaterkrant.nl
“Kruistocht is toptheater dat elke leek tot liefhebber maakt”
Cultuurpers

DOWNLOADS

Theater Artemis - Foto voor a2 150 dpi mosk
Theatermarker, schrijver, acteur

Marjolijn van Heemstra
Sadettin Kirmiziyüz

Acteur

Lizzy Timmers

Regisseur
Muziek

Roald van Oosten

Dramaturgie

Liet Lenshoek

Kostuums
Decor

Sacha Zwiers

Licht

Ge Wegman

Jongeren ​begeleider

Tim Verbeek

Regieassistent

Myrthe van Velden