Kruistocht, geen kinderboek (werktitel)

Een voorstelling over de kruistochten van vroeger en van nu

Koppeling gekopieerd

Waarom voeren wij in onze moderne spijkerbroek nog altijd kruistochten?

Hele generaties groeiden op met Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek. Ook op Marjolijn, Sadettin en Jetse maakte het boek een onuitwisbare indruk. Kruistocht. Jihad. Twintig jaar geleden leken deze begrippen nog geschiedenis. Maar sinds elf september voeren wij in onze moderne spijkerbroek weer nieuwe kruistochten. En wie weet wat de toekomst brengt? Wie zou Beckman over 500 jaar aan het woord laten? Geradicaliseerde jongeren uit Amsterdam West? De kinderen van boze PVV stemmers? Met een sterke link naar de actuele tijd maakt Kruistocht, geen kinderboek (werktitel) een reis van middeleeuwen naar de verre toekomst. Voor een nieuwe blik op angst en beeldvorming en de grote strijd tussen oost en west.

Koppeling gekopieerd

Agenda

Toon alle 47 voorstellingen

Koppeling gekopieerd

GEZOCHT: Bossche jongeren die met ons willen repeteren en spelen

Dit is een mooie kans om met drie bijzondere theatermakers aan het werk te gaan. Je hebt geen ervaring nodig (wel een mening), en je werkt samen met andere jongeren: een echt leger. Uiteindelijk speel je mee in de voorstellingen in je eigen stad. Een super ervaring!

Naar wie zijn we op zoek?
Jongens èn meisjes
-met een mening
-leeftijd van 14 t/m 18 jaar
-van diverse achtergronden
-ervaring met theater of toneel is niet nodig (mag wel)

 

Wanneer moet je beschikbaar zijn?
Voor repetities in augustus & september: op donderdag (16.00u -18.00u) en/of zaterdag (overdag)
Voor de voorstellingen in Den Bosch; van ma 2 t/m do 5 oktober 20:30 in de Verkadefabriek & op za 23 december 15:00 in Theater aan de Parade.
Voor aanvang van elke voorstelling eet je samen met de cast en bereid je je met hen voor op de voorstelling.

Koppeling gekopieerd

En voor elke volgende speelplek: jongeren uit de stad

De rol van het jongerenleger wordt per stad doorgegeven aan een nieuw plaatselijk leger. In twee repetities leren deze 15 nieuwe jongeren de rol en spelen vervolgens mee in alle voorstellingen in die stad.

 

Je moet dan beschikbaar zijn voor:
– een repetitie ‘s middags een dag voor de 1e voorstelling
– een repetitie ‘s middags op de dag van de 1e voorstelling
en natuurlijk alle voorstellingen in je stad, ‘s avonds (en incidenteel ook overdag)

 

Het gaat om de steden Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag, Drachten, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Utrecht, Tilburg.

Koppeling gekopieerd

Belangstelling?

Neem dan contact op met Erica van de Kerkhof via erica@artemis.nl of bel 073-6123223.

Koppeling gekopieerd

EDUCATIE

Kruistocht, geen kinderboek (werktitel) is voor 14 jaar en ouder. In de voorstelling komen maatschappelijke thema’s als oorlog, waarheidsperceptie en geschiedschrijving aan bod. Er liggen koppelingen naar vakken als geschiedenis, maatschappijleer en Nederlands voor de hand, naast uiteraard de kunstvakken. Een mogelijke koppeling die overwogen wordt: het vergelijken van een Christelijke en een Arabische bron uit de tijd van de Kruistochten. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Zie je parallellen met hoe er in deze tijd van fake news en alternatieve feiten met waarheid, werkelijkheid en mythe omgegaan wordt?