(.....) een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel



Een zwaar behaarde zanger zong ooit lang geleden: “Is this the real life? Is this just fantasy?” Best een lekker nummer, daar niet van. Maar wij vragen ons af waarom hij nooit een helder antwoord heeft gekregen?
Als alles zo lekker duidelijk is, waarom voelen wij dan niks als we in onze armen knijpen? Ga je moeder maar pesten, als je niet tegen twijfel kan. Maar val ons niet lastig met je zekerheden.
Overigens heeft dat hele nummer van Queen geen zak met onze voorstelling te maken. Het komt er niet eens in voor. Het is gewoon maar een voorbeeld. Of mag dat ook niet meer tegenwoordig? Ga je dan na afloop zeuren bij de kassa dat de promotekst niet klopte?

Jetse Batelaan houdt van het maken voor jongeren (pubers). Het feit dat ze niet automatisch van de voorstelling houden, is de perfecte uitdaging voor hem. Kunst mag een beetje saai zijn, maar er moet genoeg verrassing inzitten om te blijven kijken. Je hoeft het niet compleet te snappen, maar je moet er mee zien te dealen. Zoals het leven zelf.
Deze voorstelling is daarop geen uitzondering. Een bezoek eraan is een soort sprong, met een afzet, zweeffase en landing. Voorbereiding en gesprekken achteraf helpen bij de afzet en de landing. De voorstelling zelf laat je “zweven” over onbekend terrein.
In de afzet wordt er in gegaan op ervaren, waarnemen en werkelijkheid. Aan de hand van een aantal stellingen, vragen en korte video’s (bijv. over de grottheorie van Plato en over de voorstelling) wordt de leerlingen een inhoudelijk kader geboden.
Voor de landing zijn er vragen om het gesprek te openen. Daarnaast dagen we leerlingen uit om nog iets terug te koppelen aan de makers (reactie gegarandeerd). In de lesbrief geven we docenten Kunst, maatschappijleer, Nederlands, filosofie een aantal handvatten om het bezoek aan de voorstelling succesvol te maken.
De lesbrief vind je hieronder als download, wordt vernieuwd in aanloop naar reprise-tournee
‘Is this the real life or is it just fantasy?’ In deze theaterworkshop, die je als aanvulling op de voorstelling kunt boeken, denken leerlingen op een prikkelende en actieve manier na over werkelijkheid. Bestaat die wel? Is die voor iedereen hetzelfde? Wat weten we nu eigenlijk zeker? Met deze workshop bieden we een inhoudelijk kader voor de voorstelling. Door zelf te maken en te reageren op de ander nodigen we leerlingen uit zelf betekenis te geven aan wat ze zien… of het nou licht is…of donker…of licht…
Praktisch: een lesuur, op school, max. 20 leerlingen
Mail erica@artemis.nl voor vragen en boekingen.
“OUDERS, LERAREN, BEGELEIDERS VAN WELK SOORT DAN OOK, NEEM AL UW KINDEREN MEE EN BEREID ZE VOOR OP HET LEVEN DOOR EEN BEZOEK AAN (…..) ”
“MAAR HET ALLERKNAPSTE: NAAST FILOSOFISCH IS (…..), […] OOK GEWOON ONTZETTEND LEUK”
“DE VOORSTELLING SCHAKELT BEHENDIG HEEN EN WEER TUSSEN GEESTIG ABSURDISME EN EXISTENTIËLE NACHTMERRIE”