(.....) een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel 12+

voorstelling - VO vanaf klas 2 - reprise in najaar 2023

Een zwaar behaarde zanger zong ooit lang geleden: “Is this the real life? Is this just fantasy?” Best een lekker nummer, daar niet van. Maar wij vragen ons af waarom hij nooit een helder antwoord heeft gekregen?

Als alles zo lekker duidelijk is, waarom voelen wij dan niks als we in onze armen knijpen? Ga je moeder maar pesten, als je niet tegen twijfel kan. Maar val ons niet lastig met je zekerheden.

Overigens heeft dat hele nummer van Queen geen zak met onze voorstelling te maken. Het komt er niet eens in voor. Het is gewoon maar een voorbeeld. Of mag dat ook niet meer tegenwoordig? Ga je dan na afloop zeuren bij de kassa dat de promotekst niet klopte?

Jetse Batelaan houdt van maken voor jongeren (pubers). Het feit dat ze niet automatisch van de voorstelling houden, is de perfecte uitdaging voor hem. Kunst mag een beetje saai zijn, maar er moet genoeg verrassing inzitten om te blijven kijken. Je hoeft het niet compleet te snappen, maar je moet er mee zien te dealen. Zoals het leven zelf. (…..) een voorstellling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel is daarop geen uitzondering.

EDUCATIE

Voorbereiding en gesprekken achteraf helpen bij de beleving van de voorstelling. Zo geven we de leerlingen wat meer handvatten. Dat blijkt nodig, want hoewel de voorstelling gaat over henzelf (we zien immers drie jongeren die praten over een voorstelling die ze gezien hebben over die jongeren die praten over een voorstelling die ze gezien hebben…. pfoe ingewikkeld!), is het geen hapklare kost en daar houden we van. Als leerkracht kan je samen met de leerlingen al een aantal dingen doen in de klas. Het educatiemateriaal is hieronder te downloaden.

Voor vragen kan je mailen naar lobke@artemis.nl

SNELCURSUS EXISTENTIALISME EN ABSURDISME VOOR PUBERS

Achteraf kan er ook een theaterdocent van Theater Artemis langskomen voor een theaterles: een Snelcursus Existentialisme en Absurdisme voor Pubers. Tijdens deze snelcursus zullen we terugblikken op de voorstelling, ervaringen uitwisselen en aan de slag gaan met het begrip werkelijkheid.

Interesse? Neem dan contact op met Lobke van Kommer, lobke@artemis.nl of 073-6123223.

Hieronder is de snelcursus ook te downloaden voor dramadocenten op school.

quotes
“OUDERS, LERAREN, BEGELEIDERS VAN WELK SOORT DAN OOK, NEEM AL UW KINDEREN MEE EN BEREID ZE VOOR OP HET LEVEN DOOR EEN BEZOEK AAN (…..) ”
– THEATERKRANT.NL
“MAAR HET ALLERKNAPSTE: NAAST FILOSOFISCH IS (…..), […] OOK GEWOON ONTZETTEND LEUK”
DE VOLKSKRANT
“DE VOORSTELLING SCHAKELT BEHENDIG HEEN EN WEER TUSSEN GEESTIG ABSURDISME EN EXISTENTIËLE NACHTMERRIE”
NRC