Persbericht: Gepland uitstel van festival Theater der Welt tot juni 2021

Het internationale festival Theater der Welt vindt niet plaats volgens planning van 14 tot 31 mei, maar wordt uitgesteld tot juni 2021. Het besluit is genomen in het licht van de huidige ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus.

Een omvangrijk internationaal programma voortzetten waaraan ruim 400 kunstenaars deelnemen uit alle continenten, is gezien de huidige reisbeperkingen eenvoudigweg onmogelijk. Internationale coproducties en samenwerkingsverbanden vormen een essentieel onderdeel van het festival. Veel projecten zijn reeds gestart en zijn afhankelijk van de mogelijkheden voor groepen kunstenaars om elkaar te ontmoeten en samen te werken op verschillende internationale locaties. Vanwege de geldende reisverboden worden al deze artistieke samenwerkingsverbanden nu uitgesteld.

Artistiek directeur Stefan Schmidtke: “We hebben een verantwoordelijkheid voor onze internationale kunstenaars en zijn blij dat we aan alle deelnemers dit perspectief kunnen bieden.  Nu naderen we een ‘2021’ met optimisme.”

ITI-voorzitter Joachim Lux voegde daaraan toe: “Het ITI betreurt de onvermijdelijke afgelasting van Theater der Welt in Düsseldorf. Tegelijkertijd ben ik blij dat het festival wordt uitgesteld en niet compleet wordt afgeblazen. Op dit moment is er behoefte aan sterke signalen voor een optimistische toekomst met openheid en solidariteit.

Theater der Welt is een festival van het Internationaal Theater Instituut (ITI). Deze 2021 editie wordt gepresenteerd door het Düsseldorfer Schauspielhaus. Het is het belangrijkste internationale theaterfestival van Duitsland en vindt driejaarlijks plaats op een andere uitvalbasis en tussen verschillende Duitse steden.

Voor Artemis en Het Zuidelijk Toneel betekent dit dat wordt bekeken of de geplande voorstellingen van Het Verhaal van het Verhaal op 16 en 17 mei 202o kunnen worden omgezet naar juni 2021. Tijdens het festival was na afloop van de Duitse première ook de ceremonie van de ITI prijsuitreiking aan Jetse Batelaan gepland.

Meer informatie vind je op de website van Theater der Welt.